Omplaceringsskyldighet inför uppsägning
Innan en uppsägning kan anses vara uppfylla sakliga skäl måste du som arbetsgivare undersökt om det finns möjlighet till omplacering. Skadligheten är reglerad i lagen om anställningsskydd och gäller både vid uppsägning på grund av arbetsbrist och personliga skäl.
Du som arbetsgivare har ett ansvar för att säkerställa en noggrann omplaceringsutredning, som bör genomföras skriftligt. Tveksamheter kring omplaceringsutredningen faller tillbaka på arbetsgivaren, som i värsta fall kan anses inte ha fullgjort sina skyldigheter. Omplaceringsskyldigheten följer av 7 § 2 st LAS.
Vid arbetsbrist ska arbetsgivaren alltid göra en omplaceringsutredning. När det gäller uppsägning på grund av personliga förhållanden ska omplaceringsutredning genomföras endast om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren erbjuder fortsatt anställning genom omplacering. Skulle till exempel den anställde ha varit grovt misskötsam eller flera tidigare omplaceringsförsök ha misslyckats, kan omplaceringsskyldigheten falla bort. Är det fråga om exempelvis samarbetssvårigheter kan det vara skäligt att pröva omplacering.
Kartlägg lediga tjänster i verksamheten
En omplaceringsutredning ska avse hela arbetsgivarens verksamhet, det vill säga hela den juridiska personen, och ska återspegla arbetsgivarens aktuella rekryteringsbehov. Omplaceringsutredningen omfattar lediga tjänster och kända, inom en snar framtid, kommande rekryteringar. Arbetsgivaren har ingen skyldighet att skapa en tjänst genom att sätta ihop olika arbetsuppgifter utan omplaceringsutredningen ska återspegla ett konkret behov.
I praktiken utgörs omplaceringsutredningen av en kartläggning av lediga tjänster i organisationen. Gör klart omplaceringsutredningen inför förhandlingen/samverkan. Skaffa dig också e
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384