Lön och ersättningar
Kollektivavtalen reglerar bland annat vad du som arbetsgivare får ge som lägsta lön eller vilken ersättning som gäller vid till exempel övertid, men avtalen reglerar även principer för lönesättning och tidpunkt för lönerevision.
Det är inte bara lägsta löner som regleras i kollektivavtalen, det finns även ersättningar som till exempel instrumtentlönetillägg och ersättning vid tjänsteresa. Vilka ersättningar som ska ges framgår av kollektivavtalen. Information om lönerevision för våra olika kollektivavtal hittar du på deras respektive sida.
Lönebildning och löneprocess
Den process som bestämmer lönerna på arbetsmarknaden brukar kallas för lönebildning. Det är i avtalsrörelsen som parterna genom kollektivavtal reglerar hur lönebildningen ska gå till och nivåer för lägstalön och övriga ersättningar.
I de flesta av våra kollektivavtal finns ett löneavtal som ger möjlighet att koppla samman en bedömning av individens prestation med lön.
Lönebildningen ska inte ha sin utgångspunkt i fördelningspolitik. Istället är det verksamhetens mål och individens mål kopplade till dessa som ska vara utgångspunkten. Lönen ska sättas i relation till individens prestation avseende sin måluppfyllelse.
En framgångsrik individuell lönesättning förutsätter att lönen sätts nära verksamheten där kunskapen om medarbetarens resultat finns. Den kräver också en tydlig och genomtänkt lokal lönepolitik. Arbetsgivarens lönepolitiska ställningstaganden måste nå ut i hela organisationen så att medarbetarna förstår vad som påverkar lönen.
För att följa upp utfallet av lönerevisionen, och för att få information om löneläget kan du som arbetsgivare använda den lönestatistik vi årligen samlar in. Senaste rapporten hittar du under lön
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384