Upphovsrätt
Upphovsrätt är ensamrätten till intellektuella prestationer i olika former. Den skyddar konstnärligt skapande som t ex musik, dramatik och scenografi. Inom scenkonsten är även de närstående rättigheterna, som skyddar artister och deras framträdanden viktiga.
Det upphovsrättsliga skyddet uppstår automatiskt när verket kommer till. Förutsättningen är att verket är tillräckligt originellt.
Eftersom de närstående rättigheterna utgör en så stor del av rättigheterna inom scenkonsten används begreppet upphovsrätt ofta något slarvigt i branschen – såväl upphovsrätt som närstående rättigheter avses. Även vi använder begreppet upphovsrätt på det sättet i det här avsnittet.
Teckna lokalt avtal
Behöver du som arbetsgivare teckna lokalt kollektivavtal är du välkommen att kontakta oss för rådgivning. Vi har tagit fram en mall för lokalt kollektivavtal med Scen & Film liksom mallar för några kategorier av uppdragstagare. Det finns även en mall för tillfälligt utökat avtal om digitala nyttjanden under pandemin med Symf/Musikerförbundet. Se även Arbetsgivarnytt #6 2021 för en kommentar till tolkningen av Musikavtalets regler om digitala nyttjanden i Del 1 § 4 Mom.
Våra avtal
Vi tecknar kollektivavtal med upphovsrättsligt innehåll med såväl Scen & Film (institutionsteateravtalet och privatteateravtalet) som Musikerförbundet och Symf (musikavtalet).
Följande branschavtal finns:
- Dramatikeravtalet med Dramatikerförbundet gällande förvärv och framförande av svenska dramatiska verk och översättningar.
- Det nordiska förlagsavtalet med Nya Nordiska Teaterförläggarföreningen avseende köp av vissa verk från andra länder än Sverige.
- STIM-avtalet med STIM avseende ersättning för utföranderätten till skyddad musik.
- SAMI/Ifpi-avtalet me
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384