Närstående rätt – vad är det?
Upphovsrätten är sammanfattningsvis den ekonomiska och ideella rätten som skyddar t ex dramatikers, scenografers, regissörers och kompositörers intellektuella prestationer. Närstående rättigheter liknar upphovsrätten och skyddar de utövande konstnärernas rättigheter. De närstående rättighetsinnehavarna får huvudsakligen ett ekonomiskt skydd, dvs. rätt till ekonomisk ersättning vid förfogande över verk.
De närstående rättighetsinnehavarna inom scenkonsten är bl a skådespelare, musiker, korister, solister och dansare. Dock räknas inte imitatörer, illusionister och akrobater som närstående rättighetsinnehavare.
Skyddet för de närstående rättigheterna innebär att det inte är tillåtet att sprida rättighetsinnehavarnas verk utan deras samtycke, t ex får framträdanden inte spelas in och visas i exempelvis TV, radio eller över Internet utan medgivande. Utövande konstnärer kan dock inte hindra offentligt framförande eller överföring till allmänheten av offentliggjorda ljudupptagningar, men de har vid dylika förfoganden rätt till ersättning.
För de närstående rättigheterna finns inget krav på originalitetskrav. För utövande konstnärer är skyddstiden normalt 50 år efter det år framförandet/inspelningen gjordes.
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384