Förhandling och samverkan
Du som arbetsgivare har rätt att leda och fördela arbetet, samtidigt som de fackliga organisationerna har rätt till inflytande och påverkan. Det kan ske antingen genom förhandling enligt medbestämmandelagen eller genom samverkan med stöd av samverkansavtal.
En grundsten inom arbetsrätten är lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL. Den reglerar föreningsrätten, förhandlingsrätten, informationsrätten, kollektivavtal, fackligt tolkningsföreträde och veto, fredsplikt och medling samt skadestånd och andra påföljder.
Förhandling enligt MBL ger de anställda genom sin fackliga organisation rätt till inflytande på arbetsplatsen.
Parterna på arbetsmarknaden tjänar på att de lokala parterna löser de eventuella tvister som uppstår på arbetsplatsen. MBL ger den rättsliga ramen för de olika förhandlingar som kan förekomma.
Samverkan kan beskrivas som ett förhållningssätt och en strategi där rättigheterna och skyldigheterna i medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen förts samman.
I våra kollektivavtal finns samverkansavtal som beskriver syfte och tillvägagångsätt för hur du som arbetsgivare ska samverka med de lokala fackliga parterna. Saknas en lokal facklig organisation har de fackliga organisationernas genom MBL ändå rätt till förhandlingar, insyn och medinflytande i verksamheterna.
Hur du som arbetsgivare genomför en förhandling och formalia som finns vid förhandling kan du läsa mer om i de olika underrubrikerna.
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384