Förhandlingsrätt enligt medbestämmandelagen
Rätten till förhandlingar på svenska arbetsmarknad bygger på medbestämmandelagens regler. De fackliga organisationernas rätt till insyn och medinflytande i verksamheten regleras tydligt i lagen.
Allmän förhandlingsskyldighet
En facklig organisation har en rätt till förhandling avseende en medlem som är eller har varit anställd hos dig som arbetsgivare. På motsvarande sätt har du som arbetsgivare rätt till förhandling med en facklig organisation. Denna allmänna förhandlingsrätt finns i 10 § MBL. Rätt till förhandling kräver inte att den fackliga organisationen har kollektivavtal med arbetsgivaren.
Den primära förhandlingsskyldigheten (11 §)
En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal är skyldig att primärförhandla enligt 11 § MBL inför vissa arbetsledningsbeslut. Syftet med förhandlingen är att ge arbetstagarparten möjlighet till insyn och påverkan. Däremot behöver parterna inte behöva komma överens vid förhandlingen.
Förhandlingar enligt 11 § MBL omfattas av samverkansavtalet och ska därför som huvudregel genomföras i samverkansgruppen.
Förhandling på eget initiativ
Tanken bakom 11 § MBL är att primärförhandlingen ska vara en del av arbetsgivarens vanliga beslutsprocess. Förhandlingen ska därför påkallas i så god tid att det finns reell möjlighet för de fackliga organisationerna att påverka och innan arbetsgivaren i praktiken låst sig för ett visst beslut. Arbetsgivaren är skyldig att påkalla förhandling på eget initiativ, det vill säga även om ingen facklig motpart påtalar det.
Den grundläggande ansvarsfördelningen mellan parterna förändras inte av primärförhandlingsskyldigheten. Arbetsgivaren har ansvar för att bjuda in till förhandling, att fatta besl
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384