Formalia vid förhandlingar
Enligt 15 § MBL kan parterna själva komma överens om formerna för förhandling. Det är vanligt med ett sammanträde men idag genomför även många förhandlingar per telefon och e-post. Inför en förhandling avseende uppsägning på grund av arbetsbrist finns vissa formella krav i MBL.
Underrätta motparten i förväg vid förhandling om arbetsbrist
Inför en förhandling om uppsägning pga arbetsbrist ska arbetsgivaren i god tid underrätta den fackliga motparten om följande (15 § MBL):
- Skälen till de planerade uppsägningarna,
- Antalet arbetstagare som avses bli uppsagda och vila kategorier de tillhör,
- Antalet arbetstagare som normalt sysselsätts och vilka kategorier de tillhör,
- Den tidsperiod under vilken uppsägningarna är avsedda att verkställas och
- Beräkningsmetoden för eventuella ersättningar utöver vad som följer av lag eller kollektivavtal vid uppsägning.
Varsel till Arbetsförmedlingen
Om fler än fem arbetstagare blir uppsagda på grund av arbetsbrist inom en period av 90 dagar, har arbetsgivaren en skyldighet att varsla Arbetsförmedlingen. Varslet kan göras direkt på Arbetsförmedlings hemsida, kopia av varslet ska lämnas till den fackliga organisationen (15 §§ sista st MBL).
Skriftlig förhandlingsframställan
En förhandlingsframställan bör vara skriftlig och ange den fråga som ska förhandlas. Om parterna inte kommer överens om annat ska förhandling hållas inom två veckor efter det att motparten har fått del av förhandlingsframställan, 16 § MBL.
Protokoll
Vi rekommenderar att parterna skriver protokoll från förhandlingen, där ämnet för förhandlingen framkommer, respektive parts uppfattning, om den fackliga organisationen har något att invända mot arbetsgivarens beslut eller inte samt när förhandlingen avslutas.
MBL kräver inte att protokoll skr
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384