Förhandling vid anlitande av entreprenör
Om en arbetsgivare vill låta personer som inte är anställda utföra arbete i verksamheten ska arbetsgivaren förhandla med sina fackliga motparter före beslut. Förhandlingsskyldigheten omfattas av samverkansavtalet och kan därför fullgöras inom ramen för samverkan.
Syftet med förhandlingsskyldigheten enligt 38 § MBL är att säkerställa goda villkor på vår arbetsmarknad och att motverka social dumping och lönedumping. En facklig organisation har vissa möjligheter att lägga sitt veto mot oseriösa entreprenörer och därigenom stoppa anlitandet av entreprenören.
En förutsättning för förhandling är att det aktuella arbetet omfattas av kollektivavtalet.
Anlita uppdragstagare
Ett beslut om att anlita en uppdragstagare på F-skatt ligger i normalfallet inom förhandlingsskyldigheten. Det finns dock vissa undantag, bland annat när det gäller viss konstnärlig personal. Kontakta någon av våra förhandlare för ytterligare information.
Vad handlar förhandlingen om?
I andra fall, om arbetsgivaren exempelvis vill anlita en entreprenör för att ta hand om städning eller restaurangverksamhet som tidigare drivits i egen regi, måste förhandling enligt 38 § MBL däremot genomföras. Förhandlingen handlar om valet av entreprenör, annorlunda uttryckt: om det specifika företag som arbetsgivaren föreslår ska utföra arbetet.
Själva organisationsförändringen (att sluta att utföra en viss uppgift i egen regi) ska dock först förhandlas enligt 11 § MBL alternativt samverkas. En sådan förändring kan leda till arbetsbrist och uppsägningar eller till en verksamhetsövergång där arbetsgivarens personal får rätt att övergå till entreprenören.
Syfte med förhandling enligt 38 § MBL
- Skapa förutsättningar för facket att ta ställning till om veto ska läggas
- Diskutera e
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384