Genomföra förhandling och samverkan
Förhandling enligt 11 § MBL kan genomföras antingen som en formell förhandling eller inom ramen för samverkan. Gången är i stort sett densamma. I texten kan begreppen förhandling respektive samverkan användas omväxlande.
Förhandlingsframställan, kallelse
Den formalla förhandlingsprocessen inleds genom att arbetsgivaren kallar till förhandling (16 § 1 st MBL). Hur kallelsen ska utformas och hur mycket material som ska skickas med måste bedömas från fall till fall. För en snabb process krävs normalt sett att det underlag som skickas med kallelsen är relativt fullständigt. Om arbetsgivaren lämnar nytt material vid förhandlingstillfället kan arbetstagarparten ha ett berättigat önskemål om ajournering för att sätta sig in i materialet.
När förhandlingsskyldigheten genomförs inom ramen för samverkan ska kallelse till samverkan göras på det sätt som beskrivs i det lokala samverkansavtalet. Generellt sett gäller att arbetsgivaren inte behöver skicka någon formell kallelse till förhandling eller specifikt ange att samverkansgruppen ska behandla en fråga som ligger inom ramen för förhandlingsskyldigheten enligt 11 § MBL. Däremot behöver samverkansgruppen material och underlag på samma sätt som inför en förhandling för att processen ska kunna gå smidigt.
I detta sammanhang förtjänar det att påpekas att de fackliga representanterna inte har någon tystnadsplikt. Det innebär inte att de ska sprida information som de får i en förhandlingsprocess, men om det händer finns det inte någon sanktion. Svensk Scenkonst rekommenderar att i kallelsen skriva in att materialet ska behandlas med försiktighet.
Förhandlingens/samverkans gång
Mycket kort sammanfattat kan sägas att arbetsgivaren ska lägga fram ett moti
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384