Genomföra förhandling och samverkan
Förhandling enligt 11 § MBL kan genomföras antingen som en formell förhandling eller inom ramen för samverkan. Gången är i stort sett densamma. I texten kan begreppen förhandling respektive samverkan användas omväxlande.
Central förhandling
Förhandling enligt 11-13 §§ MBL ska i första hand ske mellan arbetsgivaren och lokal facklig part, om sådan finns representerad. Om parterna på lokal nivå inte är överens, har den fackliga organisationen en möjlighet att begära central förhandling. Detsamma gäller i samverkan – för det fall parterna inte kommer överens kan facket kalla till central förhandling.
Central förhandling ska enligt samverkansavtalet begäras inom sju dagar. Partsställningen vid en central primärförhandling förändras inte på arbetsgivarsidan, det vill säga det är fortfarande arbetsgivaren som är förhandlingspart. Däremot förändras partsställningen på arbetstagarsidan i och med att centrala företrädare för den fackliga organisationen för förhandlingen. Inte heller vid den centrala förhandlingen finns något krav på att parterna ska komma överens.
Central tvisteförhandling
Även tvisteförhandlingar (10 § MBL) förs i första hand mellan de lokala parterna. Att part kan kalla till central förhandling samt tvister för detta följer av kollektivavtalens förhandlingsordningar.
Förhandlingsframställan, kallelse
Den formalla förhandlingsprocessen inleds genom att arbetsgivaren kallar till förhandling (16 § 1 st MBL). Hur kallelsen ska utformas och hur mycket material som ska skickas med måste bedömas från fall till fall. För en snabb process krävs normalt sett att det underlag som skickas med kallelsen är relativt fullständigt. Om arbetsgivaren lämnar nytt material vid förhandlingstill
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384