Avsluta anställning
Anställningar kan upphöra på olika sätt beroende på typ av anställning och situation. Här kan du läsa om regler kring bland annat uppsägning, avsked och vad som gäller under uppsägningstiden.
Anställd säger upp sig
En anställd kan när som helst säga upp sin tillsvidareanställning. Det finns inget krav på att en uppsägning behöver vara skriftlig, men som arbetsgivare bör du be den anställde bekräfta uppsägningen skriftligt för att undvika att oklarheter uppstår. En uppsägning är bindande och kan endast återtas undantagsvis.
Den anställde är skyldig att iaktta de uppsägningstider som gäller i anställningen och utföra arbete under uppsägningstiden om inte annat överenskommits.
Avslut av anställning på arbetsgivarens initiativ
En arbetsgivare kan avsluta en anställning genom uppsägning eller avskedande. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) krävs sakliga skäl för uppsägning och lagen skiljer på två typfall av uppsägning:
- arbetsbrist eller därmed jämförliga förhållanden
- och fall då det är medarbetarens eget agerande eller personliga förhållanden som föranleder uppsägningen.
Avsked innebär att anställningsförhållandet upphör omgående och är endast aktuellt när en anställd grovt åsidosatt sina skyldigheter.
LAS ställer höga krav på att arbetsgivaren kan visa att uppsägningen sker på ett korrekt och med skäl som krävs för att kraven ska anses uppfyllda. En ogrundad uppsägning eller avsked kan för dig som arbetsgivare bli mycket kostsam.
Frivillig omställning
För dansare, sångsolister, korister, musikalartister och musiker finns möjlighet till frivillig omställning genom SOKstiftelsen. Frivillig omställning innebär att en medarbetare frivilligt väljer at
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384