Uppsägning vid arbetsbrist
Arbetsbrist är ett samlat begrepp för alla uppsägningar från arbetsgivarens sida där den anställdes personliga förhållanden inte läggs till grund för uppsägningen.
Uppsägning på grund av arbetsbrist innefattar så arbetsgivaren på grund av organisatoriska skäl behöver minska antalet anställda eller förändra deras anställningsvillkor.
Utgör sakliga skäl
Arbetsbrist utgör alltid saklig grund för uppsägning. Arbetsgivaren har rätt att bestämma över hur och i vilken omfattning verksamheten ska bedrivas. Det kallas arbetsledningsrätten <länk>.
En domstol kan inte ifrågasätta arbetsgivarens organisatoriska skäl som medför arbetsbrist. Dessa skäl ligger inom arbetsgivarens beslutanderätt över sin verksamhet. Arbetsgivaren får naturligtvis inte försöka dölja en uppsägning på grund av personliga skäl genom att åberopa arbetsbrist. Detta kallas för fingerad arbetsbrist.
När det gäller övergång av verksamhet eller del av verksamhet från ett företag till ett annat (verksamhetsövergång enligt 6 b § LAS), är det inte tillåtet för det överlåtande företaget att innan överlåtelsen säga upp personal för den förvärvande verksamhetens räkning.
Förhandla innan förändring
Inför förändringar i organisationen som kan leda till uppsägningar på grund av arbetsbrist behöver du som arbetsgivare på eget initiativ kalla till förhandling. För en lyckad förändringsprocess är det bra att involvera de fackliga parterna så tidigt som möjligt i processen.
Arbetsgivarens omplaceringsskyldighet
Som arbetsgivare måste du innan uppsägning undersöka möjligheten till omplacering. Innan det gjorts anses inte sakliga skäl för uppsägning föreligga. En förutsättning fö
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384