Under uppsägningstiden
Om du som arbetsgivare och den anställde inte kommit överens om annat så skiljer sig uppsägningstiden inte nämnvärt från anställningstiden i övrigt.
Under uppsägningstiden har den anställde en arbetsskyldighet precis som under anställningstiden i övrigt.Den anställde har inte rätt att bli arbetsbefriad men däremot rätt till skälig ledighet med bibehållna anställningsförmåner för att besöka arbetsförmedlingen eller på annat sätt söka arbete. Detta följer av 14 § LAS. Rätten är tvingande till medarbetarens förmån och kan alltså inte avtalas bort.
Enligt lagen om anställningsskydd § 12 har den anställde rätt till bibehållen lön och andra anställningsförmåner även om hen inte får några arbetsuppgifter eller får andra arbetsuppgifter än tidigare.
Om den anställde arbetsbefrias under uppsägningstiden får inkomster som den anställde har i annan anställning under samma tid räknas av från lönen. Detta följer av 13 § LAS.
Uppsägningstid upp till sex månader är ”skyddad från” semester. Det innebär att arbetsgivaren inte får förlägga semester till uppsägningstidens första sex månader. Vid uppsägning pga arbetsbrist kan medarbetaren kräva att semester som redan är förlagd till uppsägningstidens första sex månader ska upphävas. Detta följer av 14 § semesterlagen.
I det fall en anställd inte iakttar sin uppsägningstid kan det i vissa kollektivavtal anses som ett brott. I tjänstemannaavtalet kan du som arbetsgivare i vissa fall kräva skadestånd för den eventuella skada som uppstått till följd av att de inställde inte fullföljt sin uppsägningstid. Läs mer vad som gäller i kollektivavtalet.