Diskriminering och likabehandling
Ingen ska bli utsatt för diskriminering i arbetslivet. Du som arbetsgivare har därför en skyldighet att aktivt arbeta med att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter i arbetslivet.
Diskrimineringslagen lägger ett ansvar på dig som arbetsgivare att bedriva ett aktivt förebyggande arbete som både innefattar anställda och arbetssökande. Förutom lagkrav så visar erfarenhet att en arbetsplats med människor med olika bakgrund och kunskaper ofta är mer dynamisk och innovativ än en mer homogent sammansatt arbetsplats.
Tillsammans med de fackliga parterna bedriver Svensk Scenkonst ett förebyggande arbete mot sexuella trakasserier. Parterna har bland annat tagit fram en handledning till dig som arbetsgivare för att underlätta framtagandet av uppförandekod eller riktlinjer vid intima scener.
Definition av diskriminering
I vardagligt tal brukar ordet diskriminering användas för att beskriva när någon gör åtskillnad mellan olika människor eller en orättvis behandling av något slag. Som arbetsgivare behöver du skilja på det som uppfattas som diskriminering och det som är diskriminering enligt lagen. En förenklad definition av diskriminering enligt lagen är att någon missgynnas eller kränks i samband med de sju grunderna. Sexuella trakasserier kräver däremot inget samband med någon av diskrimineringsgrunderna.
Förutom sambandet med någon av de sju grunderna måste det varit en person som blivit missgynnad eller kränkt, det måste vara någon av de former som beskrivs i lagen och det måste ha skett inom ett av de samhällsområden där lagen gäller.
Krävs ett samband med någon diskrimineringsgrund
I diskrimineringslagen finns sju diskrimineringsgrunder. Dessa är kö
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384