Arbetstid
Verksamhetens behov och förutsättningar är utgångspunkten för hur en medarbetarens arbetstid ska förläggas. Du som arbetsgivare behöver däremot se till att ni följer de lagar och kollektivavtalade regler som finns kopplat till arbetstid.
Arbetstidslagen reglerar övergripande hur mycket en medarbetare får arbeta och vilka viloperioder som en medarbetare har rätt till. Genom kollektivavtal finns möjlighet att göra avsteg från vissa delar av arbetstidslagen. Kollektivavtal reglerar även vilken kompensation som ska ges vid exempelvis övertidsarbete.
Läs mer i ditt kollektivavtal vad som gäller vid arbetstidsplanering, beräkning av arbetstid, dygns- och veckovila och vid exempelvis schemaändringar. I Teateravtalet och Musikavtalet uppmanas du som arbetsgivare att tillsammans med den lokala arbetstagarorganisationen teckna lokalt kollektivavtal om arbetstid.
Frågor kopplat arbetstid även även en arbetsmiljöfråga och det är därför viktigt att arbetsmiljöaspekten tas med vid till exempel förläggning av arbete. Har du som arbetsgivare planer på att göra en större förändring av en medarbetares schema kan det också en fråga som behöver förhandlas/samverkas.
Vid anlitande av minderåriga finns det särskilda regler som du behöver vara uppmärksam på.
Alla omfattas inte av arbetstidsreglerna
Det finns undantag då anställa inte omfattas av arbetstidsreglerna. Undantagen följer grundreglerna i arbetstidslagen och har samma innebörd i våra kollektivavtal.
Undantagna personalgrupper
Från arbetstidsbestämmelserna är följande personalgrupper undantagna:
- Medarbetare som utför arbete under sådana förhållanden att det inte kan anses som arbetsgivarens skyldighet att vaka över hur arbetet är ordnat, ”okontrollerbart arbe
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384