Föräldralön
Föräldralön är en extra ersättning från arbetsgivaren utöver den föräldrapenning som betalas från Försäkringskassan. Föräldralön finns i de flesta kollektivavtal på arbetsmarknaden.
Den ersättning en anställd får genom föräldralön motsvarar cirka tio procent av lönen under Försäkringskassans lönetak och 90 procent av hela lönen över lönetaket.
Våra kollektivavtal innehåller två former av förmåner för föräldrar: graviditetslön och föräldralön. Tjänstemannaavtalet ger däremot bara rätt till föräldralön, vilket kan förklaras med att arbeten som omfattas av tjänstemannaavtalet oftast kan utföras ända till dess att mamman har rätt till ledighet med ersättning från Försäkringskassan.
Föräldralön
En medarbetare som är tjänstledig i samband med barns födelse eller adoption och som uppbär föräldrapenning har rätt till föräldralön från arbetsgivaren under högst 180 dagar. Uttrycket ”i samband med” barns födelse eller adoption avser tiden under ett och ett halvt år från barnets födelse eller från det att ett barn kommit i adoptivföräldrarnas vård. Rätten omfattar alla medarbetare oavsett anställningsform.
Föräldralön finns i samtliga av våra kollektivavtal. Föräldralönen är utformad som en regel om löneavdrag vid frånvaro och du som arbetsgivare står för kostnaden direkt vid ledighet. I kollektivavtalen finns beskrivet hur ersättningen räknas ut.
I Institutionsteateravtalet, Avtalet för privat scen m.m. och Musikavtalet har en anställd rätt till föräldralön från dag ett vid anställning medan på Tjänstemannaavtalet, Friteateravtalet och Dansavtalet behöver den anställde varit anställd under ett år för att har rätt till föräldralön.
Graviditetslön
Teater- oc
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384