Betyg och intyg
När en anställning upphör blir det aktuellt för arbetsgivaren att skriva ett antal olika intyg.
Betyg
Enligt god sed på arbetsmarknaden bör en arbetsgivare utfärda ett arbetsbetyg om den anställde begär det. Ett betyg innehåller normalt uppgift om arbetsgivaren, medarbetaren, anställningsperiod, arbetsuppgifter samt ett omdöme om medarbetaren. I bland tas även med uppgift om på vilket sätt den anställde har lämnat anställningen. Rätten till betyg slås fast i tjänstemannaavtalet (se kap 13).
Arbetsintyg
Har det varit frågan om endast en kort anställningsperiod och arbetsgivaren därför inte har grund för att bedöma den anställde, tillhör det god sed att arbetsgivaren utfärdar ett arbetsintyg om den anställde begär det. Skillnaden mellan ett arbetsbetyg och ett arbetsintyg är att intyget saknar ett värdeomdöme.
Arbetsgivarintyg
Arbetsgivaren är enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring skyldig att utfärda ett arbetsgivarintyg till den anställdes A-kassa om så begärs. Det finns blanketter och information på Arbetsförmedlingens hemsida. Vissa A-kassor använder sig av egna blanketter.
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384