Vård av närstående och trängande familjeskäl
Lagen om ledighet för närståendevård ger en arbetstagare rätt att avstå förvärvsarbete och vårda en närstående som är svårt sjuk. En anställd har även enligt lag rätt att vara ledig i samband med sjukdom eller olycksfall inom familjen.
Rätt till ledighet för vård av närstående
En medarbetare som vill utnyttja rätten att vårda en närstående ska göra en skriftlig ansökan hos Försäkringskassan om närståendepenning.
Om Försäkringskassan beviljar närståendepenning har medarbetaren rätt till hel ledighet från sitt arbete under motsvarande tid som närståendepenning betalas. Närståendepenningen kan tas ut med 100, 50 eller 25 %.
En medarbetare som vill utnyttja sin rätt till ledighet ska snarast möjligt underrätta arbetsgivaren om detta och samtidigt, om möjligt, ange hur länge hen avser att vara ledig. Medarbetaren har rätt att avbryta ledigheten och börja arbeta i samma omfattning som tidigare.
Längden på ledigheten för vård av närstående
Det finns rätt till ledighet så länge närståendepenning betalas. Närståendepenning kan betalas ut under högst 100 dagar sammanlagt för varje person som vårdas. Inget hindrar att en person kan vara närstående till flera vårdbehövande. Närståendepenningdagarna är knutna till den som vårdas, inte den som får ersättningen. Är det flera som hjälper till att vårda samma person, får de således dela på dagarna. I vissa fall av hiv-smitta kan närståendepenning betalas ut i upp till 240 dagar.
Rätt till ledighet av trängande familjeskäl
Rätten till ledigheten är begränsad till kortare tid så länge den anställdes omedelbara närvaro är absolut nödvändig. Den anställde har inte någon rätt till lön under ledigheten. Rätten till ledighet på grund av trängande familjeskäl kan sammanfal
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384