Tjänstledighet
Av Svensk Scenkonsts avtal är det bara institutionsteateravtalet som innehåller regler som ger medarbetare rätt till tjänstledighet. Därutöver är det vanligt i branschen att arbetsgivare och medarbetare kommer överens om tjänstledighet.
Tjänstledighet för valfritt syfte
Tjänstledighet som bygger på överenskommelse mellan arbetsgivare och medarbetare och tjänstledighet för konstnärlig personal enligt institutionsteateravtalet behöver inte ha något särskilt syfte (jämför till exempel studieledighet och ledighet för att bedriva näringsverksamhet). En medarbetare är dock, till följd av sin lojalitetsplikt gentemot arbetsgivaren förhindrad att bedriva verksamhet som konkurrerar med denne.
Tjänstledigheten kan inte avbrytas ensidigt
Den här typen av tjänstledighet kan inte avbrytas ensidigt av någondera parten. Parterna kan däremot komma överens om att medarbetaren ska återinträda i tjänst.
Tjänstledighet för konstnärlig personal, institutionsteateravtalet
För detaljerna i bestämmelsen hänvisas till 11.10 institutionsteateravtalet.
Notera att det är fråga om en rätt till tjänstledighet. Arbetsgivaren kan neka tjänstledighet bara om antalet tjänstledighetsansökningar äventyrar teaterns verksamhet. Arbetsgivaren måste kalla till lokal förhandling innan beslut fattas om att neka tjänstledighet.
En medarbetare har rätt till tjänstledighet under högst tre spelår i följd. Medarbetaren måste återgå i tjänst för att ha rätt till ytterligare tjänstledighet. Det är inte helt klart hur länge medarbetaren måste vara i tjänst för att ha rätt till ny period av tjänstledighet. Mot bakgrund av att tjänstledighet enligt kollektivavtalet måste avse helt spelår kan dock slutsatsen dras att medarbetaren måste vara i tjänst min
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384