Permission
I Svensk Scenkonsts avtal med de olika fackförbunden är permissionsreglerna reglerade
på olika sätt. För privatteatrarna saknas helt reglering i frågan.
Gällande permissionsbestämmelser i Svensk Scenkonsts avtal
För att Svensk Scenkonsts skilda medlemmar ska kunna behandla sina anställda på ett någorlunda gemensamt sätt, trots olikheterna i avtalen, rekommenderar vi våra medlemmar att upprätta en policy rörande en gemensam tillämpning av permissonsreglerna som ska gälla för samtliga anställda.
Utgångspunkten för policyn bör klargöras. Det vill säga permission är ledighet med bibehållen lön och kan beviljas av arbetsgivaren på ansökan av tjänstemannen. Det finns ingen ovillkorlig rätt till permission Såväl företagets behov av att arbete utförs som tjänstemannens intresse av att vara ledig bör beaktas.
Permission avser vanligen en del av en dag, men kan i undantagsfall aktualiseras för en eller flera dagar.
Begreppet nära anhörig är inte uttryckligen definierat i avtalen. Varje arbetsgivare bör därför ta fram en avtalsgemensam definition av begreppet. I tjänstemannaavtal i andra branscher finns följande definition av begreppet. Med nära anhörig menas make, maka, sambo, barn, barnbarn, syskon, föräldrar, svärföräldrar, mor- och farföräldrar.
Arbetsgivaren bör även upprätta en uppräkning av för vilka situationer man avser att bevilja permission. Förslagsvis används uppräkningen i det avtal på arbetsplatsen som har de för de anställda mest generösa regleringarna.
Vid upprättandet av policyn bör varje arbetsgivare väga in hur man tidigare hanterat beviljande av permissioner på arbetsplatsen.
Samverkan med de lokala facken måste
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384