Arbetsanpassning och rehabilitering
Rehabilitering ska hjälpa sjuka och skadade att få tillbaka arbetsförmågan och förutsättningar att försörja sig själv. Arbetsanpassning i arbetet kan behövas för att detta ska fungera. Mycket arbete kan göras preventivt för att på så sätt undvika sjukskrivningar och utdragna rehabiliteringsprocesser.
Syftet med arbetsgivarens arbete med olika åtgärder för arbetsanpassning och rehabilitering är att arbetstagare ska klara av sitt arbete och kunna bibehålla sin anställning hos arbetsgivaren.
Vad är rehabilitering?
Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetslivsinriktad art. Arbetsgivarens ansvar omfattar den arbetslivsinriktade delen av rehabiliteringen och handlar i första hand om åtgärder för arbetsanpassning.
Vad är arbetsanpassning?
Arbetsanpassning är enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift en individuell åtgärd i den fysiska, organisatoriska eller sociala arbetsmiljön som syftar till att en arbetstagare, med nedsatt arbetsförmåga för sitt vanliga arbete, kan fortsätta arbeta eller återgå i arbete. Det kan vara fråga om såväl förebyggande åtgärder för att undvika ohälsa och sjukfrånvaro, som åtgärder vid återgång i arbete efter sjukfrånvaro. Arbetsanpassning kan vara tidsbegränsad eller varaktig. Exempel på vanliga anpassningsåtgärder är att anpassa arbetstider, omfördela arbetsuppgifter och liknande.
Förebyggande arbete och tidiga signaler på ohälsa
Arbetsgivaren ska regelbundet undersöka arbetsförhållandena och bedöma och åtgärda riskerna i arbetsmiljön (systematiskt arbetsmiljöarbete). På så sätt går det att förhindra att arbetstagarna drabbas av olycksfall, sjukdom eller andra negativa följder på grund av arbetsmiljön. Arbetsgivaren ska också, genom dialog med de anställda, fortlöpande ta reda på om någon behöve
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384