Dokumentation
Oklarheter huruvida ansvaret för arbetsanpassning och rehabilitering har fullgjorts eller inte går ut över arbetsgivaren i en eventuell efterföljande rättslig process. Det kan innebära att arbetsgivaren inte anses ha fullgjort sitt ansvar i en tvist om uppsägning. För att motverka den risken är dokumentation A och O i arbetsanpassnings- och rehabiliteringsarbetet.
Arbetsgivaren bör från det att signaler om ohälsa eller nedsatt arbetsförmåga visas kronologiskt dokumentera alla sina åtgärder, allt från telefonsamtal och andra kontakter, till möten och förslag på och genomförda åtgärder.
Även möjligheter till omplacering eller omfördelning av arbetsuppgifter ska dokumenteras. Om det i en uppsägningstvist råder oklarhet i frågan om vilka arbetsmoment medarbetaren klarar av efter exempelvis anpassning drabbar det arbetsgivaren. En åtgärd som diskuterats men som sedan inte blir aktuell bör ändå dokumenteras för att visa att arbetsgivaren verkligen har undersökt olika möjligheter.
För att detta arbete inte ska bli för krävande underlättar det att ha rutiner för när, hur och av vem som dokumentationen ska upprättas. Att arbeta med ett dokument i form av en handlingsplan underlättar uppföljningen av tidigare möten. De som är involverade i ett ärende om arbetsanpassning och rehabilitering lyder under tystnadsplikt och känslig information ska hanteras med försiktighet.
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384