Tystnadsplikt - sjuklönelagen
Enligt sjuklönelagen gäller tystnadsplikt för vissa uppgifter om hälsotillstånd och personliga förhållanden som kommer fram i samband med hantering av exempelvis läkarintyg.
Tystnadsplikten enligt lagen gäller för uppgifter om arbetstagares hälsotillstånd eller personliga förhållanden i övrigt som kommer fram i samband med hantering av läkarintyg/utlåtanden och försäkran för sjuklön. Uppgifter som lämnats på ett annat sätt än det nu nämnda omfattas inte av tystnadsplikt enligt lagen, men det är givetvis av vikt att hantera även dylika uppgifter varsamt.
Enligt ordalydelsen i lagen är det den som i personaladministrativ verksamhet får del av uppgifter som omfattas av tystnadsplikten. Det torde dock vara så att merparten av de personer som tar del av läkarintyg och försäkran gör det inom ramen för den personaladministrativa verksamheten.
Den som bryter mot tystnadsplikten kan straffas enligt brottsbalken. Eftersom tystnadsplikten är föreskriven till förmån för medarbetaren är det givet att medarbetaren själv kan efterge tystnadsplikten.
Sekretess gäller också i arbetsgivarens personalsociala verksamhet för uppgifter som hänför sig till psykologiska undersökningar eller behandlingar.
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384