Arbetsanpassningsarbetet steg för steg
Grovt sett kan man dela in arbetsanpassningsarbetet i ett antal steg där arbetsgivaren inleder med att ta kontakt med medarbetaren (steg 1), därefter utreder behovet av arbetsanpassning (steg 2), planerar (steg 3) och genomför (steg 4) arbetsanpassningsåtgärder och slutligen avslutar arbetsanpassningen (steg 5).
Steg 1 – ta och håll kontakt med medarbetaren
Redan under de första sjukdagarna bör arbetsgivaren ta kontakt med medarbetaren och höra efter hur hen mår. Därefter ska arbetsgivaren ha en regelbunden och tät kontakt med medarbetaren under hela sjukperioden. Kontakten med arbetsplatsen bör inte upphöra eftersom det ökar risken för att medarbetaren kan känna sig mer eller mindre isolerad.
Medarbetaren ska också hålla en regelbunden kontakt avseende sjukdomen med arbetsgivaren och underrätta arbetsgivaren när det sker förändringar rörande sjukdomsbilden och orsaken till frånvaron.
Steg 2 – utred behovet av arbetsanpassning
När det står klart för arbetsgivaren att sjukfrånvaron inte kommer att vara helt kort bör arbetsgivaren börja utreda behovet av arbetsanpassning. Detta ska göras på ett tidigt stadium – som tumregel inte senare än fyra veckor efter första sjukdagen. Utredningen består normalt sett i såväl en kartläggning av arbetsuppgifter som en bedömning av arbetsförmågan i relation till arbetsuppgifterna.
I början av en sjukperiod är det vanligt att behov av vila och medicinsk rehabilitering dominerar. Likväl är det viktigt att påbörja arbetsanpassningsarbetet tidigt. Praxis från Arbetsdomstolen visar att arbetsgivaren inte bör avvakta med utredningen under tiden arbetstagaren är sjukskriven eller föremål för medicinsk rehabilitering eftersom arbetsgivaren då kan hamna i situationen att vara sämre förberedd för medarbetarens återgång i arbete.
Plan för återgång i arbet
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384