Information till nyanställd
Du som arbetsgivare är skyldig att skriftligen ämna viss information till anställd vid ny anställning. Detta regleras främst i lagen om anställningsskydd men ytterligare regler kan finnas i kollektivavtal.
Skriftlig information enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) 6 c § skall lämnas så snart som möjligt till en anställd med ny anställning.
Hur information lämnas är inte reglerat
Information kan lämnas på olika sätt, ett är att informera genom skriftligt anställningsavtal eller informationsbilagor till detta. Ytterligare ett sätt är genom introduktionsfolder eller annat internt informationsmaterial som alla nyanställda får.
Tänk på vilka uppgifter du anger i anställningsavtalet så att de inte för en mer bindande verkan än avsett, ren information som inte är en del av själva överenskommelsen lämpar sig bättre i tex informationsblad. För vissa uppgifter kan man hänvisa till lagar och författningar eller gällande lokala och centrala kollektivavtal men tänk på att den nyanställde lätt skall ha tillgång till dessa.
Information som ska överlämnas
Viss information ska lämnas inom sju dagar och annan information inom en månad. Rekommendationen är att samla all information och överlämna direkt i samband med anställning.
Information som ska lämnas inom sju dagar
- Arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adress, anställningens tillträdesdag samt arbetsplats eller, om det inte finns någon fast eller huvudsaklig arbetsplats, uppgift om att arbetet ska utföras på olika platser eller att arbetstagaren själv får bestämma sin arbetsplats.
- Yrkesbenämning eller tjänstetitel. En kort specificering eller beskrivning av arbetstagarens arbetsuppgifter. Var inte för specifik och använd gärna öppna formuleringar så att du inte oavsiktligt begränsar arbetsskyldigheten.
- Om anställningen är en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning eller om den är en provanställning. Om anställningen är en tidsbegränsad anställning eller provanställning, anställningens slutdag och vilken form av tidsbegränsad anställning som anställningen avser. Enkelt uttryckt vilken anställningsform som avses, tex Allmän visstid, Pjäskontrakt, vikariat etc.
De förutsättningar som gäller för att tidsbegränsad anställning ska upphöra. Om det är möjligt att avsluta anställningen i förtid. Normalfallet på vårt område är att en tidsbegränsad anställning inte kan avslutas i förtid med undantag för viss möjlighet att avtala om att vikariat kan avslutas i förtid. Om möjlighet finns i kollektivavtal att avsluta en visstidsanställning i förtid kan man hänvisa till detta till exempel om man omfattas av Tjänstemannaavtalet mellan Svensk scenkonst, Unionen och Akademikerförbunden. - Begynnelselön och andra löneförmåner, som ska anges separat, och hur ofta och på vilket sätt lönen ska betalas ut. Dessa uppgifter kan helt eller delvis lämnas med hänvisning till lokala eller centrala kollektivavtal. Tänk på att inte skriva in annat än sådant som är del av anställningsöverenskommelsen på anställningsavtal, kollektivavtalade eller eller ensidiga förmåner lämpar sig bättre i informationsblad etc.
- Längden på arbetstagarens normala arbetsdag eller arbetsvecka eller, om detta inte går att fastställa på grund av hur arbetsgivaren förlägger arbetstiden, uppgift om anställningens arbetstidsmått på annat sätt. Information om längden på normal arbetsdag eller arbetsvecka kan lämnas genom hänvisning till kollektivavtal. När det gäller personal med varierande arbetstid som tex skådespelare, musiker och föreställningsbundna tekniker kan man informera om anställningsgraden och att arbetstiden schemaläggs enligt gällande kollektivavtal.
- Vad som ska gälla för övertids- eller mertidsarbete och ersättning för sådant arbete, i förekommande fall. Om man inte gjort några särskilda överenskommelser räcker det med hänvisning till kollektivavtal.
- Minsta tidsfrist för besked om den ordinarie arbetstidens och jourtidens förläggning samt i förekommande fall
a) att förläggningen kommer att variera mellan olika klockslag och dagar,
b) regler för skiftbyte,
Denna information finns vanligen i lokala eller centrala arbetstidsavtal på vårt område men informationen får inte lämnas med bara en hänvisning till ett sådant. Ett sätt att informera kan vara att lämna eller maila gällande avtal till den nyanställde alternativt länka till intranät etc.
Information som ska lämnas inom en månad
- I fråga om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag: uppgift om kundföretagens namn och adress. Gäller bara bemanningsföretag.
- Uppgift om rätt till utbildning som tillhandahålls av arbetsgivaren, i förekommande fall. Uppgiften kan lämnas genom hänvisning till lag, författning och kollektivavtal. Avser inte vanlig kompetensutveckling utan utbildning som tex är en följd av lagstiftning så som arbetsmiljölagen.
- Längden på arbetstagarens betalda semester. Uppgiften kan lämnas genom hänvisning till kollektivavtal.
- De bestämmelser som arbetsgivaren och arbetstagaren ska följa när någon av dem vill avsluta anställningsförhållandet. Uppgiften kan lämnas genom hänvisning till kollektivavtal.
- Att arbetsgivaravgifter betalas till staten samt uppgift om det skydd för social trygghet som tillhandahålls av arbetsgivaren. Uppgiften kan lämnas genom hänvisning till lag, författning och kollektivavtal.
- Tillämpligt kollektivavtal. Tänk på att hänvisa till rätt kollektivavtal.