Anställningsavtal
En anställning bekräftas normalt i ett skriftligt avtal vilket också rekommenderas för att undvika missförstånd.
Lagen om anställningsskydd (LAS) kräver inte ett skriftligt avtal för att en anställning ska uppstå. En anställning kan ske muntligt eller genom att personen vistas på arbetsplatsen och utför arbete åt arbetsgivaren.
För att undvika missförstånd bör du som arbetsgivare alltid skriva anställningsavtal. I vissa av våra kollektivavtal, institutionsteateravtalet och privatteateravtalet, krävs att anställning ingås skriftligt och enligt de mallar som finns framtagna.
Du som arbetsgivare är enligt LAS skyldig att informera skriftligen om villkor som har betydelse för anställningen. En del av informationen som ska ges finns i de mallar till anställningsavtal som finns här på vår hemsida.
Avtal för VD
LAS och våra kollektivavtal undantar anställda som med hänsyn till arbetsuppgifter och anställningsvillkor får anses ha en företagsledande eller jämförlig ställning.
Du som företräder arbetsgivaren när ni anställer en person på företagsledande befattning behöver därför förhandla fram villkoren som ska gälla i anställningen och ange dessa i ett avtal. När ni tecknar anställningsavtal för en VD behöver avtalet vara mer omfattande än ett vanligt anställningsavtal. Detta eftersom villkorsfrågor som i normalfallet finns i LAS och kollektivavtalet inte gäller.
Vem som undantas LAS tolkas restriktivt
Vid bedömning av om en anställd är i företagsledande ställning tas hänsyn till
- om den anställde har företagsledande arbetsuppgifter i praktiken och hur arbetsplatsen är organiserad sam
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384