Sjuklön
När en medarbetare är sjuk och därför är arbetsoförmögen ska arbetsgivaren betala ut sjuklön enligt sjuklönelagen och våra kollektivavtal.
Här nedan beskriver vi grundreglerna kring sjuklön. För fördjupad information hänvisar vi till Försäkringskassans skrift om sjuklön, se länk.
Kvalifikationsregel vid korta anställningar
Vid anställningar som enligt anställningsavtalet är längre än en månad har medarbetaren rätt till sjuklön från och med första anställningsdagen, oavsett om anställningen har tillträtts eller inte.
Vid anställningar som enligt anställningsavtalet är kortare än en månad samt vid intermittent anställning finns en särskild kvalifikationsregel. Den innebär att medarbetaren får rätt till sjuklön först om hen har tillträtt anställningen och därefter varit anställd i fjorton kalenderdagar i följd. Olovlig frånvaro räknas inte som anställningsdagar. Dagar med giltig frånvaro, till exempel föräldraledighet och sjukfrånvaro, räknas däremot som anställningsdagar.
Tidigare anställningar hos samma arbetsgivare får räknas med enligt kvalifikationsregeln. Förutsättningen är att tiden mellan anställningarna är högst fjorton dagar.
Karensavdrag inleder sjukperioden
För att en sjuklöneperiod ska inledas krävs att medarbetarens arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom och att arbetstagaren inte arbetar. Ett annat krav är att arbetstagaren skulle ha arbetat om hon eller han inte hade blivit sjuk. Sjuklöneperioden kan alltså inte inledas på en arbetsfri dag.
Tidigare regler om karensdag ersattes per den 1 januari 2019 av regler om karensavdrag. Karensavdraget är inte kopplat till en ”dag” utan beräknas i
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384