Partsgemensamt arbete mot sexuella trakasserier
Svensk Scenkonst arbetar aktivt med våra fackliga motparter för att motverka sexuella trakasserier inom scenkonsten, bland annat genom Rådet för jämställdhet och likabehandlingsfrågor. Vi erbjuder även våra medlemmar utbildningar och juridisk rådgivning i enskilda ärenden. Det är varje arbetsgivares ansvar att följa regelverket på svensk arbetsmarknad. I det ligger en skyldighet att säkra både god arbetsmiljö och rättssäkerhet för alla anställda.
Vill du anmäla dig till frukostseminariet den 8 november 2022? Klicka här.
Rådets huvudsakliga uppgift är att ge stöd och ta fram verktyg för att skapa inkluderande arbetsplatser. En lokal implementering av de verktyg rådet arbetar fram är en nödvändig del av ett effektivt arbete för att motverka sexuella trakasserier.Stöd och verktyg kan vara såväl seminarier på lämpligt tema som förslag till policys och enklare handböcker etc.
Förslag till stöd och verktyg (inklusive förslag att använda redan befintliga stöd och verktyg) ska komma från branschen, dvs från arbetsgivarsidans medlemsverksamheter och från arbetstagarsidornas medlemmar. Rådet bedömer vilka förslag som är lämpliga att omsätta i arbete med framtagande av faktiska stödåtgärder och verktyg.
Rådet ska utveckla det samarbete som idag bedrivs på central och lokal nivå. Rådet ska även verka för ökad kompetens och medvetenhet på såväl central som lokal nivå samt vara ett stöd för parterna i det fortsatta utvecklingsarbetet.
Bakgrund till rådet
Rådet konstituerade sig den 5 november 2012. Rådet består av fyra förtroendevalda och en tjänsteman från respektive part (Teaterförbundet och Svensk Scenkonst). Från och med år 2016 deltar även Akademikerförbunden, representerade genom en tjänsteman från DIK, i Rådet.
I Institutionsteateravtalet för perioden 1 november 2019 – 31 mars 2023 har Rådets uppdrag uppdaterats. Nu är uppdraget formulerat enligt följande:
”Svensk Scenkonst å ena sidan och Teaterförbundet samt Akademikerförbunden å andra sidan har enats om att tillsätta ett råd med uppgift att förebygga och att motverka diskriminering och främja mångfalden i arbetslivet.
Rådet ska bygga vidare på och utveckla det samarbete på central och lokal nivå som idag bedrivs, såsom handledning för lokalt arbete med jämställdhet och andra diskrimineringsgrunder samt kränkande särbehandling.
Rådet ska verka för ökad kompetens och medvetenhet på såväl central som lokal nivå samt vara ett stöd för parterna i det fortsatta utvecklingsarbetet.”
Det partsgemensamma arbete som initierades under senhösten 2017 för att motverka sexuella trakasserier skapade ett behov att uppdatera och precisera Rådets uppdrag vilket är att ge stöd och skapa verktyg för att motverka sexuella trakasserier.