Remissvar
Remissvar

(Publ. 15 jun 2023)
En höjning enligt förslaget skulle medföra en kostnadsökning som innebär ett hinder för rekrytering av konstnärlig personal från länder utanför Europa som dansare, sångare, musiker, cirkusartister m.fl. Detta riskerar att omöjliggöra vissa produktioner. I förlängningen skulle det innebära en inskränkning av den konstnärliga friheten för arbetsgivare vars medarbetare verkar på en internationell arbetsmarknad.
För att undvika detta bör ett undantag göras för konstnärliga yrkesgrupper, där den tidigare regeln kopplad till kollektivavtal och praxis i branschen i stället kan fortsätta att tillämpas.

(Publ. 22 mar 2023)
Generellt saknar presenterade förslag i betänkandet en förståelse för scenkonstverksamheter som präglas av rörlighet och tidsbegränsade anställningar. Svensk Scenkonst ser behov av ytterligare anpassning av lagen för att fler scenkonstverksamheter ska kunna ta del av stöd vid korttidsarbete i framtiden.

(Publ. 14 dec 2022)

(Publ. 14 dec 2022)
Utredningen har haft i uppdrag att utvärdera de regionala skyddsombudens verksamhet samt lämna förslag på hur de regionala skyddsombuden kan ges bättre förutsättningar att utföra sitt arbete.

(Publ. 23 nov 2022)

(Publ. 10 maj 2022)
En statlig utredning har lämnat flera förslag om ett utökat skydd mot diskriminering i arbetslivet. Svensk Scenkonst har beretts tillfälle att yttra sig över utredningens betänkande.

(Publ. 14 mar 2022)

(Publ. 14 mar 2022)

(Publ. 22 dec 2021)
Svensk Scenkonst anser i sitt remissvar att det är fullt rimligt att införa möjligheten till vaccinationsbevis på exempelvis serveringsställen och platser för kulturverksamheter och att vaccinationsbevis är ett bättre alternativ än att verksamheterna måste stänga. Svensk Scenkonst menar dock att begränsningarna av näringsverksamheter är mycket ingripande åtgärder och inte bör gälla längre än nödvändigt. Det är också viktig att staten tar ekonomiskt ansvar för olika verksamheter så länge det finns lag, förordningar och andra myndighetsbeslut som begränsar verksamheter att ta emot betalande gäster.

(Publ. 16 dec 2021)
Svensk Scenkonst har kommenterat de artiklar som ska stärka upphovsmännen och som handlar om bland annat rätt till skälig ersättning och rätt att häva avtal. Svensk Scenkonst invänder mot att direktivets bestämmelser inte omfattar överlåtelser som sker i anställningsförhållanden utan endast överlåtelser i avtal om utnyttjande.

(Publ. 23 nov 2021)
När nu kravet införs på krav på vaccinationsbevis och nya begränsningar i verksamheterna vill Svensk Scenkonst även framhålla att det är viktigt att det från början finns en plan för hur, och under vilka förutsättningar dessa restriktioner ska avvecklas.

(Publ. 11 nov 2021)
Svensk Scenkonst ser positivt på förslaget att reformera den arbetsmarknadspolitiska verksamheten för att uppnå en förbättrad matchning mellan arbetssökande och arbetsgivare samt införandet av förmedlemsinsatser som ny arbetsmarknadspolitisk insats.

(Publ. 23 sep 2021)
Svensk Scenkonst välkomnar regeringens beslut att ytterligare lätta på restriktionerna som innebär att kvarvarande restriktioner om deltagarbegränsningar och avstånd för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort. Om detta inte är möjligt ur smittskyddssynpunkt bör vaccinationsbevis på allvar övervägas som en möjlighet för att kunna ta emot en större publik.

(Publ. 14 sep 2021)
Svensk Scenkonst anser att fortsatta begränsningar innebär inskränkningar av människors grundläggande fri- och rättigheter och att om det aktuella smittläget kraftigt skulle förbättras, ska förordningarna omedelbart upphöra att gälla, dvs före den föreslagna giltighetstidens utgång.

(Publ. 08 sep 2021)