Projektet hat och hot mot scenkonsten
Vi lever i ett alltmer polariserat samhälle där medborgarna inte längre delar en gemensam berättelse om världen och dess utmaningar. En av scenkonstens uppgifter är att utmana, ställa de svåra frågorna och spegla dagens samhälle.
Hat och hot mot svensk scenkonst är ett forskningsprojekt finansierat av Svensk Scenkonst och Högskolan Dalarna. Projektet sträcker sig över två år och startar hösten 2020 och kommer avrapporteras vid årsskiftet 2021/2022. Projektet drivs av fil dr. Thomas Florén verksam vid Högskolan Dalarna, Stockholms Universitet och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm tillsammans med jur dr. Lars Korsell från Brottsförebyggande rådet.
Hat och hot mot personer verksamma inom scenkonst är inte någon ny företeelse. Förekomsten har dock ökat de senaste åren. Detta projekt syftar till att skapa en djupare förståelse för hur hat och hot inom scenkonsten påverkar institutionerna, de konstnärliga utövarna som till exempel pjäsförfattare, skådespelare och konstnärliga ledare på olika teatrar i landet.
På ett mer övergripande plan syftar projektet till att skapa en grund för diskussion om hur negativ påverkan från hat och hot kan motverkas av lagstiftare, av teatrar och andra institutioner samt enskilda aktörer som konstnärliga ledare och skådespelare.
Vi välkomnar frågor och förslag till projektet vilka kan skickas till vår funktionsbrevlåda:
hathot@svenskscenkonst.se