Nationalscen för den svenska delen av Sápmi
Svensk Scenkonst stöder Giron Sámi Teáhters strävan att bli nationalscen för den svenska delen av Sápmi. Detta beslutades av en enig styrelse den 12 december 2019.
Samisk nationalscen
Svensk Scenkonst ställer sig bakom Sametingets och Giron Sámi Teáhters strävan efter ett uppdrag som samisk nationalscen i den svenska delen av Sápmi.
Samernas folkrättsliga ställning har stärkts under de senaste fyra decennierna. 1977 uttalade Sveriges riksdag att samerna är ett urfolk i Sverige. I samband med att minoritetsspråkslagen infördes 2000 fick samtliga samiska språkvarieteter ställning som minoritetsspråk. Sedan 2011 är samerna erkända som ett folk i Sveriges grundlag (regeringsformen).
Sammanfattningsvis innebär det att svenska staten har erkänt samerna som ett folk, ett urfolk och en nationell minoritet. Ett urfolk har kulturella rättigheter medan ett folk har viss rätt till självbestämmande.
Tillsammans med Sametinget arbetar Giron Sámi Teáhter sedan 2015 för att uppnå en ställning som samisk nationalscen i den svenska delen av Sápmi. Kulturrådet beviljade 2018 medel till en förstudie.
Giron Sámi Teáhter
Sámi Teáhter (Samiska teatern) bildades genom ett beslut i Sametinget 1992 och tog sitt nuvarande namn, Giron Sámi Teáhter, 2009. Verksamheten har sina rötter i den fria teatergruppen Dálvadis som spelade på samiska språk med turnéer i Sverige och utomlands.
Giron Sámi Teáhter har en scen och administration i Kiruna. Verksamheten drivs som ideell förening och finansieras huvudsakligen av Sametinget, Region Norrbotten, Region Västerbotten samt Kiruna och Storumans kommuner. Produktionerna turnerar i landet, främst i den svenska delen av Sápmi. Uppdraget är att bedriva professionell scenkonst med den samiska kulturen och identiteten som grund samt främja de samiska språken genom att lyfta samhällsaktuella frågor.
Det medför särskilda utmaningar att nå ut med samisk teater till berörda målgrupper, på samiska och svenska. I Sverige finns fem samiska språkliga varieteter, verksamhetsområdet är stort med tanke på den geografiska utbredningen av den svenska delen av Sápmi och att det bor samer i hela Sverige.