
Kultur i Almedalen
Kultur i Almedalen arrangeras årligen av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer i samverkan med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum. Kultur i Almedalen 2023 hålls den 28-30 juni.
Se 2023 års seminarier i efterhand.
Kultur i Almedalen är en viktig arena för att lyfta frågor som berör kulturens betydelse i samhället. Kultur i Almedalen ska vara den självklara platsen för att diskutera viktiga frågor inom kulturområdet och belysa vikten av kulturen som en självklar kraft i den värld vi lever.
Programpunkter som Svensk Scenkonst arrangerar och medverkar i
Förutom att vi är en av huvudarrangörerna av Kultur i Almedalen, medverkar Svensk Scenkonst också med flera egna programpunkter och gästar andra arrangörers paneler. Här ser du vilka programpunkter vi deltar i under dagarna.
Onsdagen den 28 juni kl 9.00-9.30
Kulturens betydelse i samhället
Vad är kulturens betydelse i samhället, som drivande kraft i samhällsutvecklingen? Vilken roll spelar kulturen vid svåra tider? Svaren är inte givna, utan frågorna måste få plats i de demokratiska samtalen.
Vi inviger Kultur i Almedalen 2023 med ett samtal om kulturens betydelse i samhället. Genom att samla kulturfrågor under plattformen Kultur i Almedalen skapas en arena för att lyfta fram kulturens betydelse som drivande kraft i samhällsutvecklingen. Genom mötesplatsen får besökare i Almedalen mer kunskap om kulturfrågor och kulturens förutsättningar i Sverige. Kultur i Almedalen samlar det viktigaste som händer, berör och debatteras inom kulturområdet under Almedalsveckan.
Medverkande: Kulturminister Parisa Liljestrand inviger Kultur i Almedalen 2023 tillsammans med Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst och Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Sveriges Museer.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 28 juni kl. 9.30-10.15
En stark kultur är ryggraden i ett lands försvar och krisberedskap
I det moderna kriget är kulturarvet och scenkonsten en prioriterad måltavla för angriparen, det handlar om att sänka försvarsviljan, att skriva om historia och skapa osäkerhet. Nu inrättas i Sverige ett nationellt kulturskyddsråd med uppgift att samordna skyddet av kulturarvet. Men räcker det? Hur kan det säkerställas att scenkonsten och andra delar av det levande kulturlivet kan fortsätta att nå människor i situationer när samhället är utsatt för extrema påfrestningar?
Sverige förbereder sig som bäst på ett Natomedlemskap. Förberedelserna gäller såväl det civila som det militära försvaret. Det här är essentiella insatser för en trygg tillvaro i en orolig omvärld, men samtidigt är det viktigt att vi inte glömmer bort kulturen. Historien lär oss nämligen att ett lands kultur ofta utgör den mentala ryggraden i ett lands försvarsvilja, skrev Hanaholmens vd Gunvor Kronman i DN:s kulturdebatt. Hur kan museerna bygga beredskap som en självklar del av totalförsvaret? Under Almedalen samtalar inbjudna gäster om samhällsresiliens och hur konsten och kulturen kan bidra till att skapa ett robust samhälle som står emot angrepp i händelse av kri(g)släge.
Medverkande: Gunvor Kronman, VD, Hanaholmen, Stefan Wallin, tidigare kulturminister och försvarsminister i Finland, Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst och Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Sveriges Museer. Moderator är Elna Nykänen Andersson, kultur- och pressråd, Finlands ambassad i Stockholm.
Arrangör: Hanaholmen – Kulturcentrum för Sverige och Finland i samarbete med Svensk Scenkonst och Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 28 juni kl. 11.45-12.30
Hur bidrar evenemang till besöksnäringen och Sverige?
Evenemang är en förutsättning för omsättning, sysselsättning och arbetstillfällen i ett större ekosystem. Aktörer med få fast anställda driver evenemang med betydande omsättning, många deltagare, underleverantörer och volontärer. Fram tills nu har det saknats nationell statistik om omfattningen.
Under pandemin blev det tydligt att det saknades relevant statistik, och därmed viktiga underlag, för att beskriva svensk evenemangsnäring och dess värde i samhället. Flera stora aktörer inom näringen; Svensk Scenkonst, Svensk Live, Riksidrottsförbundet, Svenska motionslopp, Visita och BFUF initierade med stöd av Tillväxtverket år 2021 projektet ”Evenemang i siffror”. Målet var att ta fram nationell relevant, pålitlig och robust statistik – nödvändigt för att stärka kunskapen om näringen och om hur den kan utvecklas, inte minst som underlag för prioriteringar och politiska beslut. Nu finns för första gången robusta siffror som beskriver näringen i siffror som redovisar evenemangens ekonomiska bidrag till Sverige, besöksnäringen och i antal arbetstillfällen. Analysen visar tydligt att kultur, idrott och evenemang inte enbart erbjuder nöje, underhållning och social gemenskap utan har haft en stark utveckling i termer av omsättning och sysselsättning fram till pandemin.
Medverkande: Stina Algotson, VD, BFUF/Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst, Joppe Pihlgren, verksamhetsledare, Svensk Live och Jonas Siljhammar, VD, Visita.
Arrangör: Projektet Evenemang i siffror
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 28 juni kl. 16.00-16.45
Utbildningskedjans betydelse för Försvarsmusiken
Idag hotas musiklivets kompetensförsörjning av brister inom alla utbildningsnivåer och en osammanhängande utbildningskedja. Utbildningsvägen för många professionella musiker går via kulturskola och förberedande utbildningar. Dessa måste få en tydligare struktur.
Musik och andra estetiska ämnen har förlorat i betydelse de senaste åren, på gymnasial nivå såväl som i förskola och grundskola. Estetiska ämnen är inte längre obligatoriska på gymnasiet, de ger inte meritpoäng vid ansökan till högre utbildning och de ingår inte i förskolans läroplan. De estetiska ämnena bör också betraktas som kunskapsämnen, utan att för den sakens skull bli teoretiska ämnen eftersom det handlar om kombinationer av kunskaper och färdigheter på såväl estetisk som teoretisk grund. Försvaret rustar upp och Försvarsmusiken med den. För att vara anställd musiker krävs svenskt medborgarskap. Hur säkerställs kompetensförsörjningen av svenska musiker till Försvarsmusiken?
Medverkande: Dag Franzén, direktör GotlandsMusiken, Noomi Hedlund, projektledare för återväxten av blåsmusiker och blåsmusiken som konstart, Roger Lodin, chef Försvarsmusiken, Försvarsmakten Försvarsmusiken, Linus Sköld (S), ledamot i Riksdagens utbildningsutskott och Helena Wessman, rektor, Kungliga Musikhögskolan. Seminariet leds av Michael Johansson, utredare och kulturkonsult.
Arrangör: Försvarsmusiken i samarbete med Svensk Scenkonst, Kungliga Musikaliska Akademien och Kungliga Musikhögskolan.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Torsdagen den 29 juni kl. 10.10-10.55
Hat och hot mot scenkonsten
Problemet med hat och hot är inte något som enbart drabbar scenkonsten. Det är ett uttryck för en förändring i hela samhället. Hur kan vi gemensamt rusta oss mot hat och hot? Vad kan individen på arbetsplatsen göra för att vara mer förberedd inför ett eventuellt hat eller hotkampanj?
Vi lever i ett alltmer polariserat samhälle där medborgarna inte längre delar en gemensam berättelse om världen och dess utmaningar. En av scenkonstens uppgifter är att utmana, ställa de svåra frågorna. Problemet med hat och hot är inte något som enbart drabbar scenkonsten. Det är ett uttryck för en förändring i hela samhället. Samtalstonen har skärpts och tröskeln för vad man får och vad man inte får säga har sänkts, inte minst på sociala medier. Ett första steg för att motverka detta är att problemet synliggörs vilket i sin tur möjliggör diskussion, upprättandet av handlingsplaner, utbildning och så vidare. Polisens bedömning är att det idag finns ett stort mörkertal inom scenkonsten. De tär därför viktigt att scenkonsten blir bättre på att anmäla händelser och incidenter. Hur kan vi gemensamt rusta oss mot hat och hot? Vad kan verksamheterna utveckla? Vad kan individen på arbetsplatsen göra för att vara mer förberedd inför ett eventuellt hat eller hotkampanj?
Medverkande: Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst, Martina Lindberg, Polisen NOA/Nationella Operativa Avdelningen, Camilla Brown, förbundsdirektör, Scen & Film och Thomas Florén, universitetslektor, Högskolan Dalarna. Samtalet leds av Michael Johansson, utredare och kulturkonsult.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & Film
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Varför Kultur i Almedalen?
Almedalen är en demokratisk manifestation som vi ska värna om. Almedalen är också ett forum för diskussioner och samtal om konst, kultur och kulturpolitik. Genom att samla kulturfrågor under plattformen Kultur i Almedalen skapas en arena för att lyfta fram kulturens betydelse som drivande kraft i samhällsutvecklingen. Genom Kultur i Almedalen får besökare i Almedalen mer kunskap om kulturfrågor och kulturens förutsättningar i Sverige.
Kultur i Almedalen samlar det viktigaste som händer, berör och debatteras inom kulturområdet under Almedalsveckan.
Kultur i Almedalen 2022 - titta i efterhand
Förutom att Svensk Scenkonst är en av huvudarrangörerna, medverkade vi också med tre egna programpunkter vid Kultur i Almedalen 2022.
~ Söndag 3 juli kl. 13.00-13.25 ~
Behövs det en nationell kulturpolitik? Välkommen till Kultur i Almedalen 2022
Tillgång till kultur skapar livskvalitet för invånarna på en ort. Under pandemin har kulturens ekosystem synliggjorts, framför allt vad gäller den osäkerhet som präglar fördelningen av offentliga kulturmedel. Brist på kontinuitet samt otillräcklig förståelse för kulturens behov av planering är alla faktorer som leder till svårigheter för många verksamheter. Behövs det en nationell kulturpolitik? Samtalet handlar om den nationella kulturpolitikens betydelse för kulturlivet.
Medverkande: Mikael Brännvall, VD Svensk Scenkonst och Niklas Cserhalmi, ordförande Sveriges Museer inviger Kultur i Almedalen 2022 under ett samtal med Victor Malm, kulurchef, Expressen och Zena Al-Dewaney, ledarskribent, Aftonbladet.
Arrangör: Svensk Scenkonst & Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
~ Söndag 3 juli kl. 16.15-17.00 ~
Hot och hat inom scenkonsten
Hot och hat inom scenkonsten är ett tvåårigt projekt som drivs i samverkan mellan Svensk Scenkonst och Högskolan Dalarna. Det avslutas i augusti 2022 och rapporten kommer att publiceras den 27 oktober. Det övergripande målet har varit att bidra med en fördjupad förståelse för hat och hot och dess konsekvenser. Fyra vägledande frågor har formulerats för undersökningen: Vad provocerar till hat och hot? I vilka former kan hat och hot ta sig uttryck? Hur hanteras hat och hot? Hur påverkas individer, organisationer och institutioner? En ständigt återkommande fråga, både inom journalistkåren, förtroendevalda och scenkonsten är hur hat och hot kan motverkas. Almedalsveckans viktiga samtal om hur samhället blir robust mot påtryckningar som hindrar yttrandefriheten.
Medverkande: Kulturminister Jeanette Gustafsdotter, Thomas Florén, forskningsledare, Högskolan Dalarna, Maria Groop Russel, VD, Dramaten och Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst. Moderator är Anders Rydell, författare och journalist.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Högskolan Dalarna
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10
~ Måndag 4 juli kl. 9.00-9.45 ~
Hur säkras det professionella musiklivets kompetensförsörjning i Sverige?
Elever får inte gå från schemalagd undervisning för att spela i kulturskolan. Förberedande utbildning till högskolan saknas på många håll. Hur säkerställer vi en bättre struktur i utbildningskedjan för musiklivets kompetensförsörjning? Ett samtal där utbildningspolitiker och kulturpolitiker på nationell, regional och lokal nivå för ett resonemang kring hur utbildningskedjan kan länkas samman för att säkra det professionella musiklivets kompetensförsörjning.
Medverkande: Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst, Susanne Rydén, preses, Kungliga Musikaliska Akademien, Malin Aghed, utvecklingsledare Kulturskolerådet, Urban Nilsson (C), ordförande i kulturnämnden Gislaveds kommun och Cecilia Elving (L), regionfullmäktige och ordförande i kulturnämnden Region Stockholm. Moderator är Helena Wessman, rektor, Kungliga Musikhögskolan.
Arrangör: Kungl. Musikaliska Akademien, Kungliga Musikhögskolan och Svensk Scenkonst
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.