
Kultur i Almedalen
Kultur i Almedalen arrangeras av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer tillsammans med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum. Kultur i Almedalen 2023 hålls den 28-30 juni i Visby.
Kultur i Almedalen är en viktig arena för att lyfta frågor som berör kulturens betydelse i samhället. Kultur i Almedalen ska vara den självklara platsen för att diskutera viktiga frågor inom kulturområdet och belysa vikten av kulturen som en självklar kraft i den värld vi lever.
Den 28-30 juni arrangeras Kultur i Almedalen 2023 med Svensk Scenkonst som en av huvudarrangörerna. Svensk Scenkonst kommer också att delta med egna programpunkter.
Varför Kultur i Almedalen?
Almedalen är en demokratisk manifestation som vi ska värna om. Almedalen är också ett forum för diskussioner och samtal om konst, kultur och kulturpolitik. Genom att samla kulturfrågor under plattformen Kultur i Almedalen skapas en arena för att lyfta fram kulturens betydelse som drivande kraft i samhällsutvecklingen. Genom Kultur i Almedalen får besökare i Almedalen mer kunskap om kulturfrågor och kulturens förutsättningar i Sverige.
Kultur i Almedalen samlar det viktigaste som händer, berör och debatteras inom kulturområdet under Almedalsveckan.
Kultur i Almedalen 2022 - titta i efterhand
Förutom att Svensk Scenkonst är en av huvudarrangörerna, medverkade vi också med tre egna programpunkter vid Kultur i Almedalen 2022.
~ Söndag 3 juli kl. 13.00-13.25 ~
Behövs det en nationell kulturpolitik? Välkommen till Kultur i Almedalen 2022
Tillgång till kultur skapar livskvalitet för invånarna på en ort. Under pandemin har kulturens ekosystem synliggjorts, framför allt vad gäller den osäkerhet som präglar fördelningen av offentliga kulturmedel. Brist på kontinuitet samt otillräcklig förståelse för kulturens behov av planering är alla faktorer som leder till svårigheter för många verksamheter. Behövs det en nationell kulturpolitik? Samtalet handlar om den nationella kulturpolitikens betydelse för kulturlivet.
Medverkande: Mikael Brännvall, VD Svensk Scenkonst och Niklas Cserhalmi, ordförande Sveriges Museer inviger Kultur i Almedalen 2022 under ett samtal med Victor Malm, kulurchef, Expressen och Zena Al-Dewaney, ledarskribent, Aftonbladet.
Arrangör: Svensk Scenkonst & Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
~ Söndag 3 juli kl. 16.15-17.00 ~
Hot och hat inom scenkonsten
Hot och hat inom scenkonsten är ett tvåårigt projekt som drivs i samverkan mellan Svensk Scenkonst och Högskolan Dalarna. Det avslutas i augusti 2022 och rapporten kommer att publiceras den 27 oktober. Det övergripande målet har varit att bidra med en fördjupad förståelse för hat och hot och dess konsekvenser. Fyra vägledande frågor har formulerats för undersökningen: Vad provocerar till hat och hot? I vilka former kan hat och hot ta sig uttryck? Hur hanteras hat och hot? Hur påverkas individer, organisationer och institutioner? En ständigt återkommande fråga, både inom journalistkåren, förtroendevalda och scenkonsten är hur hat och hot kan motverkas. Almedalsveckans viktiga samtal om hur samhället blir robust mot påtryckningar som hindrar yttrandefriheten.
Medverkande: Kulturminister Jeanette Gustafsdotter, Thomas Florén, forskningsledare, Högskolan Dalarna, Maria Groop Russel, VD, Dramaten och Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst. Moderator är Anders Rydell, författare och journalist.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Högskolan Dalarna
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10
~ Måndag 4 juli kl. 9.00-9.45 ~
Hur säkras det professionella musiklivets kompetensförsörjning i Sverige?
Elever får inte gå från schemalagd undervisning för att spela i kulturskolan. Förberedande utbildning till högskolan saknas på många håll. Hur säkerställer vi en bättre struktur i utbildningskedjan för musiklivets kompetensförsörjning? Ett samtal där utbildningspolitiker och kulturpolitiker på nationell, regional och lokal nivå för ett resonemang kring hur utbildningskedjan kan länkas samman för att säkra det professionella musiklivets kompetensförsörjning.
Medverkande: Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst, Susanne Rydén, preses, Kungliga Musikaliska Akademien, Malin Aghed, utvecklingsledare Kulturskolerådet, Urban Nilsson (C), ordförande i kulturnämnden Gislaveds kommun och Cecilia Elving (L), regionfullmäktige och ordförande i kulturnämnden Region Stockholm. Moderator är Helena Wessman, rektor, Kungliga Musikhögskolan.
Arrangör: Kungl. Musikaliska Akademien, Kungliga Musikhögskolan och Svensk Scenkonst
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.