Kultur i Almedalen
Kultur i Almedalen arrangeras årligen av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer i samverkan med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum. Kultur i Almedalen 2024 hålls den 25-26 juni.
Kultur i Almedalen är en viktig arena för att lyfta frågor som berör kulturens betydelse i samhället. Kultur i Almedalen ska vara den självklara platsen för att diskutera viktiga frågor inom kulturområdet och belysa vikten av kulturen som en självklar kraft i den värld vi lever.
Programpunkter som Svensk Scenkonst arrangerar och medverkar i
Förutom att vi är en av huvudarrangörerna av Kultur i Almedalen, medverkar Svensk Scenkonst också med flera egna programpunkter och gästar andra arrangörers paneler. Här ser du vilka programpunkter vi deltar i under dagarna.
Tisdag 25 juni 2024
Kl. 9.00-9.15
Kulturens drivkraft i samhällsutvecklingen
Vi inviger Kultur i Almedalen 2024 med ett samtal om kulturens betydelse i samhället. Genom att samla kulturfrågor under plattformen Kultur i Almedalen skapas en arena för att lyfta fram kulturens betydelse som drivande kraft i samhällsutvecklingen. Genom mötesplatsen får besökare i Almedalen mer kunskap om kulturfrågor och kulturens förutsättningar i Sverige. Kultur i Almedalen samlar det viktigaste som händer, berör och debatteras inom kulturområdet under Almedalsveckan.
Medverkande: Ordförande i kulturutskottet Mats Berglund inviger Kultur i Almedalen 2024 tillsammans med Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst och Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Riksförbundet Sveriges Museer.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Kl. 10.00-10.45
Evenemangssektorns ekonomiska bidrag till samhällsekonomin
Hur stor är evenemangsnäringen? Hur bidrar evenemangsnäringens verksamheter till näraliggande branscher som besöksnäring och turism?
Den 15 maj presenterades färska siffror som beskriver evenemangssektorns ekonomiska bidrag till Sverige och i antal arbetstillfällen. Statistiken presenterades för första gången förra året. Nu är en större del av idrotten och data från fler biljettbolag är inkluderade. År 2021 samlades Svensk Scenkonst, Svensk Live, Riksidrottsförbundet, Svenska Motionslopp och Visita med BFUF (Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond) kring projektet ”Evenemang i siffror” med målet att ta fram nationell relevant och pålitlig statistik. Parterna såg nödvändigheten av att stärka kunskapen om branschen och om hur den kan utvecklas, inte minst som underlag för prioriteringar och politiska beslut. Samtalet kommer att belysa frågor som: Hur stor är evenemangsnäringen? Hur bidrar evenemangsnäringens verksamheter till näraliggande branscher som besöksnäring och turism?
Medverkande: Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst, Joppe Pihlgren, verksamhetsansvarig, Svensk Live och Stefan Bergh, generalsekreterare, Riksidrottsförbundet. Samtalet leds av Mattias Hjelmberg, verksamhetsområdeschef Kommunikation, marknad och intressepolitik vid Riksidrottsförbundet.
Arrangör: Riksidrottsförbundet, Svensk Scenkonst och Svensk Live
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Kl. 14.15-15.00
Var finns framtidens scentekniker?
Hur kan vi motverka den rådande bristen på scentekniker? Hur kan kunskap och rekommendationer bidra till att branschen på sikt kan hitta, anställa och behålla fler medarbetare?
Vilka yrkesgrupper inom scentekniken finns idag och vilka kan behövas i framtiden? Vad attraherar tekniker till scenkonstbranschen och vilka strategier och aktörer kan bidra till att förbättra kompetensförsörjningen? Det är några av de frågor som ska besvaras när Svensk Scenkonst, Fackförbundet Scen & Film och Trygghetsrådet TRS nu tar initiativ till en förstudie om hur man kan lösa kompetensförsörjningen på kort och lång sikt. Samtalet ska handla om resultatet från förstudien och vägar framåt hur kompetensförsörjningen av tekniker stärks. En presentation av ett gemensamt projekt med Svensk Scenkonst och Fackförbundet för Scen & Film om hur motverka den rådande bristen på scentekniker.
Medverkande: Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst, Camilla Brown, förbundsdirektör, Fackförbundet Scen & Film och Anders Ådahl (C), ledamot i Utbildningsutskottet, Peter Ollén, ledamot i Utbildningsutskottet (M). Samtalet leds av Johannes Hylander, Founding Partner & Managing Partner, New Republic.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & Film
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 26 juni
Kl. 14.00-14.45
Kulturen, husen och urholkningen
Rapporten Kulturen, husen och urholkningen – läget i landet enligt 192 chefer från scener och museer släpptes den 7 februari 2024. Den baseras på en enkätundersökning som genomfördes av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer i november/december 2023. Rapporten visar att museum och scenkonstaktörer med privata hyresvärdar ger högre betyg för dialogen med hyresvärdarna jämfört med övriga typer av hyresvärdar.
Vad beror det på? Vad gör privata hyresvärdar som ger nöjdare hyresgäster? Och hur påverkar det hyresgästernas möjligheter att utveckla och tillgängliggöra verksamheten? Kan andra hyresvärdar lära sig av privata hyresvärdars metoder?
Medverkande: Ingela Lindh, vice ordföranden Blåsarsymfonikerna och ordförande Fastighetsägarna Sverige, Magnus Behrenfeldt, chef AMF fastigheter för samhällsutveckling, Mikael Brännvall, vd Svensk Scenkonst, Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer och Niklas Cserhalmi, museichef Arbetets Museum. Samtalet modereras av Michael Cronstedt.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Tid: Onsdagen den 26 juni, Kl. 14.00-14.45