Den 9 februari presenteras för första gången robusta data som beskriver svensk evenemangssektors ekonomiska bidrag till Sverige och i antal arbetstillfällen. Under pandemin blev det tydligt att det saknades relevant statistik för att beskriva evenemangsnäringen i Sverige. Några stora aktörer inom näringen; Svensk Scenkonst, Svensk Live, Riksidrottsförbundet, Svenska motionslopp och Visita med Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF) samlades för ett år sedan kring projektet ”Evenemang i siffror” med målet att ta fram nationell relevant och pålitlig statistik. Parterna såg nödvändigheten av att stärka kunskapen om branschen och om hur den kan utvecklas, inte minst som underlag för prioriteringar och politiska beslut. Projektet finansieras av de medverkande organisationerna med stöd av Tillväxtverket.
Se Svensk Scenkonsts seminarier från Folk och Kultur 2023
Se Svensk Scenkonsts seminarier från Folk och Kultur 2023
Evenemangsnäringen i siffror
Hur säkras det professionella musiklivets kompetensförsörjning i Sverige?
Elever får inte gå från schemalagd undervisning för att spela i kulturskolan. Förberedande utbildning till högskolan saknas på många håll. Hur säkerställer vi en bättre struktur i utbildningskedjan för musiklivets kompetensförsörjning? Ett samtal där utbildningspolitiker och kulturpolitiker på nationell, regional och lokal nivå för ett resonemang kring hur utbildningskedjan kan länkas samman för att säkra det professionella musiklivets kompetensförsörjning. Arrangör: Kungl. Musikaliska Akademien, Kungliga Musikhögskolan och Svensk Scenkonst
Vad säger partiernas ungdomsförbund om den nationella kulturpolitiken
2022 fick Sverige en ny regering bestående av M, KD och L med stöd av SD. Två år av pandemirestriktioner och kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina slår hårt mot kulturbranschen. Ekonomiska läget är tufft. Samtidigt bevisas kulturens enande värde under orostider: det är ingen slump att teatrar och museer blivit måltavlor under kriget.
Men hur ser de politiska ungdomsförbunden på den nationella kulturpolitiken? Bör de kulturpolitiska målen ändras? Gagnar målen de unga i Sverige? Vid årets Folk och Kultur arrangerar Sveriges Museer och Svensk Scenkonst en högaktuell utfrågning av flera av de politiska partiernas ungdomsförbund. Hur kan lärdomarna från pandemitiden användas till mer långsiktiga finansieringsstrukturer? Och vilken dynamisk effekt kan en nationell kulturpolitik ha på samhället i övrigt?
Missa inte detta viktiga kulturpolitiska samtal med partiernas ungdomsförbund om den nationella politikens betydelse för Sveriges kulturliv! Utfrågningen görs av Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst, och Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer.
De politiska ungdomsförbunden: LUF, Grön Ungdom, KDU, CUF, Ung Vänster, MUF, och SSU.