Svensk Scenkonst representerar
Svensk Scenkonst är delägare i TA Teateralliansen AB, Musikalliansen i Sverige AB och DA Dansalliansen AB samt stiftare till Trygghetsrådet TRS och Scenkonstens Omställnings- och Karriärväxlingsstiftelse. Svensk Scenkonst är medlem i bland annat Scensverige, Pearle – Live Performance Europe och International Society for the Performing Art (ISPA) som alla är viktiga nationella eller internationella nätverk för branschen.
TeaterAlliansen, Musikalliansen och Dansalliansen
Det finns idag tre allianser inom konstområdena teater, musik och dans. Gemensamt för de tre allianserna är att de anställer frilansande utövare som är kontinuerligt yrkesverksamma samt verkar inom offentligt stödda verksamheter. Samtliga verksamheter drivs i aktiebolagsform och finansieras av statliga bidrag.
Trygghetsrådet TRS
Trygghetsrådet TRS är ett av cirka femton trygghetsråd i Sverige. Tanken med trygghetsråd är att underlätta omställningar i arbetslivet, både för enskilda individer och för organisationer. TRS är unikt bland trygghetsråden i Sverige eftersom de arbetar både förebyggande med kompetensutveckling och med stöd till uppsagda på grund av arbetsbrist och ohälsa samt tidsbegränsat anställda.
TRS är en kollektivavtalad stiftelse som bildades 1972 då arbetsmarknadens första omställningsavtal tecknades i Sverige. Parterna i kollektivavtalet har sedan dess ändrats och är sedan mitten av 1990-talet Svensk Scenkonst, Arbetsgivaralliansen och PTK. Alla medarbetare i de organisationer som är anslutna till Svensk Scenkonst omfattas av avtalet.
Scenkonstens Omställnings-och Karriärväxlingsstiftelse (SOKstiftelsen)
Scenkonstens Omställnings- och Karriärväxlingsstiftelse har bildats för att ge stöd till frivillig karriärväxling för vissa konstnärliga yrkesgrupper som är eller har varit anställda på offentligt finansierade scenkonstinstitutioner. Till grund för SOKstiftelsen ligger ett kollektivavtal som tecknats mellan Svensk Scenkonst och de fackliga organisationerna Sveriges Yrkesmusikerförbund (Symf) och Teaterförbundet för scen och film. Avtalet ersätter den statligt reglerade ordningen med lägre pensionsålder för vissa yrkesgrupper som gällde tidigare, den så kallade PISA-förordningen.
Scensverige (Swedish ITI)
Scensverige är en organisation som verkar för att främja den svenska scenkonstens utveckling och utöka de internationella relationerna genom samarbete och idéutbyte samt genom att sprida kunskap och information inom scenkonsten.
Pearle– Live Performance Europe
Pearle är en europeisk organisation för arbetsgivarorganisationer inom scenkonstområdet. Medlemmarna representerar över 10 000 teatrar, konserthus, orkestrar, operahus, danskompanier och andra professionella aktörer inom scenkonsten i Europa.
International Society for the Performing Art (ISPA)
Uppdraget för International Society for the Performing Art är att stärka scenkonsten internationellt bland annat genom utveckling av ledarskap och utbyte av idéer.
Nordic Orchestra Conference (NOC)
Nordic Orchestra Conference (NOC) är en årlig tredagarskonferens för företrädare för nordiska konsert- och operainstitutioner. Värdskapet för NOC roterar mellan de nordiska länderna. Svensk Scenkonst är medarrangör när NOC arrangeras i Sverige samt sitter i planeringskommittén för den årliga konferensens innehåll.
Kommande orkesterkonferenser kommer att arrangeras av Island (2022), Finland (2023) Sverige (2024) och Danmark (2025).
Här kan du anmäla dig till 2024 års konferens.
Nordiska Teaterledarrådet (NTLR)
Nordiska Teaterledarrådet är en sammanslutning av teaterledningsorganisationer i de nordiska länderna. De har verkat för att tillvarata och främja de nordiska teatrarnas gemensamma intressen sedan slutet av 1940-talet.