
Folk och Kultur
Svensk Scenkonst medverkar årligen vid Folk och Kultur genom att arrangera ett flertal aktuella kulturpolitiska seminarier i samarbete med andra parter inom scenkonstområdet.
Träffa oss i Eskilstuna 8-10 februari
Här kan du se Svensk Scenkonsts seminarier i efterhand.
Värdet av en sammanhållen utbildningskedja för konstnärliga yrken och evenemangssektorns betydelse för arbetstillfällen och ekonomi. Det är några frågor som Svensk Scenkonst lyfter fram på årets Folk och kultur.
Träffa oss på plats eller följ oss i sociala medier!
Här kan du möta Svensk Scenkonst på Folk och Kultur
Onsdag 8 februari
Kl 13.30-14.15
EN SAMMANHÅLLEN UTBILDNINGSKEDJA FÖR KONSTNÄRLIGA YRKEN
Många folkhögskolor har konstnärliga utbildningar - musik, dans, teater, måleri mm - av hög kvalitet som är ett steg in till konstnärliga högskolor och en yrkesförankring i kulturlivet. Vi vill i detta gemensamma seminarium peka på vikten av att politiken ser folkhögskolornas estetiska kurser och de konstnärliga högskolornas utbildningar som en sammanhållen utbildningskedja som måste värnas och utvecklas.
Medverkande: Lisa Rosander, rektor på Kävesta folkhögskola, Gunilla Edemo, lärare på Skarpnäcks folkhögskola, Mats Lundborg, rektor på Biskops Arnö, Birgitta Svendén, ordförande för Svensk Scenkonst och Robert Uitto, ordförande för Länsteatrarna i Sverige.
Samtalsledare: Anders Vestergård
Arrangör: Svensk Scenkonst, Sveriges Folkhögskolor och Länsteatrarna
Plats: Munktellsalen, Hotel Bolinder Munktell
Kl 13.30-14.15
VILKEN ROLL HAR REGIONERNA I SPRIDNING AV TEATER? - Från teaterutredning till handling
Svensk Scenkonsts VD Mikael Brännvall medverkar i panelsamtal
Arrangör: Västra Götalandsregionen.
Plats: Ångvälten/Tändkulan, Hotel Bolinder Munktell
Kl 14.15-15.00
HAR KULTUREN EN RÖST PÅ DEMOKRATISKA ARENOR?
Det unika med demokratiska mötesplatser är den stora bredd av aktörer inom offentlig, privat och ideell sektor, vilka tillsammans med politiska företrädare och media möts i samtalet. Almedalsveckan, Folk och Kultur och Kultur i Almedalen är tre olika exempel på plattformar som samlar människor för att diskutera viktiga samhällsfrågor. Hur kan kulturen använda en demokratisk mötesplats för att lyfta frågor och därmed bli en drivande kraft i samhällsutvecklingen? Vi samtalar om betydelsen av mötet, dialog över gränserna samt hur vi kan värna om platser där alla möts och hörs. Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan presenterar nästa års nyheter.
Svensk Scenkonsts kommunikationschef Annika af Trolle medverkar i panelsamtal.
Arrangörer: Almedalsveckan, Region Gotland och Kultur i Almedalen
Plats: Danssalen, Scenkonst Sörmland
Torsdag 9 februari
Kl 9.00-9.45
HUR STOR ÄR EVENEMANGSSEKTORN? NU PRESENTERAS NY STATISTIK
(Sänds live i vår Youtubekanal)
Under pandemin blev det tydligt att det saknades relevant statistik för att beskriva evenemangsnäringen i Sverige och bedöma hur pandemin påverkade den.
Det blev startpunkten till ett gediget arbete med att ta fram nationell statistik. På Folk och Kultur presenteras för första gången dessa siffror, som kommer att redovisas årligen som ett viktigt kunskapsunderlag till framtida prioriteringar och politiska beslut.
Medverkande: Staffan Movin, ordförande En svensk klassiker, Magnus Aspegren, regional utvecklingsdirektör Region Jämtland Härjedalen, Catrin Hulmarker, kommunstyrelsens ordförande (M) Hjo kommun, Jessica Franzén, Jupel AB, Joppe Pihlgren, verksamhetsansvarig Svensk Live, Mathias Bergendahl, vd High Chaparral, Karolina Moberg, marknads- och kommunikationschef Live Nation.
Arrangör: Svensk Scenkonst, Svensk Live, Riksidrottsförbundet, Svenska motionslopp och Visita med Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF).
Plats: Auditorium, Munktellmuseet
Kl 10.05-10.50
HUR SÄKRAS DET PROFESSIONELLA MUSIKLIVETS KOMPETENSFÖRSÖRJNING I SVERIGE?
(Sänds live i vår Youtubekanal)
Elever får inte gå från schemalagd undervisning för att spela i kulturskolan. Förberedande utbildning till högskolan saknas på många håll. Hur säkerställer vi en bättre struktur i utbildningskedjan för musiklivets kompetensförsörjning? Ett samtal där utbildningspolitiker och kulturpolitiker på nationell, regional och lokal nivå för ett resonemang kring hur utbildningskedjan kan länkas samman för att säkra det professionella musiklivets kompetensförsörjning.
Medverkande: Mikael Brännvall, vd Svensk Scenkonst, Susanne Rydén, preses Kungl. Musikaliska Akademien, Helena Wessman, rektor Kungl. Musikhögskolan, Stefan Forsberg, vd Kungliga filharmonikerna, Veronika Lorentzson, rektor Musikskolan Gislaved, Erik Berg (LUF), Assar Wixe (SSU).
Arrangörer: Svensk Scenkonst, Kungliga Musikaliska Akademien och Kungliga Musikhögskolan
Plats: Auditorium, Munktellmuseet
12.00-12.45
VAD SÄGER PARTIERNAS UNGDOMSFÖRBUND OM NATIONELLA KULTURPOLITIKEN?
(Sänds live i vår Youtubekanal)
Missa inte detta viktiga kulturpolitiska samtal med de politiska ungdomsförbunden om den nationella politikens betydelse för Sveriges kulturliv!
2022 fick Sverige en ny regering bestående av M, KD och L med stöd av SD. Efter två år av restriktioner och kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina som slår hårt mot kulturbranschen är läget akut. Samtidigt bevisas kulturens enande värde under orostider: det är ingen slump att kulturinstitutioner blivit måltavlor under kriget. Men hur ser de politiska ungdomsförbunden på den nationella kulturpolitiken? Bör de kulturpolitiska målen ändras? Gagnar målen de unga i Sverige?
Vid årets Folk och Kultur arrangerar Sveriges Museer och Svensk Scenkonst därför en högaktuell utfrågning av flera av de politiska partiernas ungdomsförbund.
Hur kan lärdomarna från pandemitiden användas till mer långsiktiga finansieringsstrukturer? Och vilken dynamisk effekt kan en nationell kulturpolitik ha på samhället i övrigt?
Utfrågningen görs av Mikael Brännvall, VD för Svensk Scenkonst, och Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer.
Deltagande politiska ungdomsförbund: Grön Ungdom, CUF, KDU, LUF, MUF, SSU, Ungsvenskarna och Ung Väster.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Sveriges Museer
Plats: Auditorium, Munktellmuseet
Utfrågningen följs av ett eftersnack med kulturlivets ungdomsförbund kl. 13.15-14.00, ett samtal som arrangeras av Unga tankar om musik. (Sänds live i vår Youtubekanal)
Fredag 10 februari
12.45-13.45
SCENKONSTENS FRAMTIDA LEDARE
Välkommen till ett samtal där vi diskuterar hur framtidens ledare måste förhålla sig till samtiden och verka för en scenkonst som bättre representerar och speglar det samhälle vi har idag.
Svensk Scenkonsts VD Mikael Brännvall medverkar i panelsamtal.
Arrangör: Trygghetsrådet TRS
Plats: Danssalen, Scenkonst Sörmland
14.00-15.00
SCENKONSTEN - STEGET FÖRE INOM KOMPETENSUTVECKLING OCH KARRIÄRVÄXLING
Genom att scenkonstens parter har kommit överens om branschanpassade avtal med kompetensutveckling och möjligheter till omställning, både för arbetsplatser, anställda och uppsagda, kan scenkonsten och dess medarbetare fortsätta att utvecklas för ett livskraftigt, långsiktigt och hållbart arbetsliv.
Svensk Scenkonsts förhandlingschef Maria Sundling Grundtman deltar i panelsamtal.
Arrangör: Trygghetsrådet TRS
Plats: Danssalen, Scenkonst Sörmland