Folk och Kultur
Svensk Scenkonst medverkar årligen vid Folk och Kultur genom att arrangera ett flertal aktuella kulturpolitiska seminarier i samarbete med andra parter inom scenkonstområdet.
Vid Folk och Kultur i Eskilstuna 2024 arrangerar vi tre egna seminarier och deltar även i andras programpunkter. Boka in våra seminarier i kalendern redan idag.
Här kan du se vår livestreaming:
Här hittar du oss under Folk och Kultur 2024
8 februari kl. 11.15-12.00
VAD SÄGER PARTIERNAS UNGDOMSFÖRBUND OM DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN?
2022 fick Sverige en ny regering bestående av M, KD och L med stöd av SD. Två år av pandemirestriktioner och kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina slår hårt mot kulturbranschen. Ekonomiska läget är tufft. Samtidigt bevisas kulturens enande värde under orostider: det är ingen slump att teatrar och museer blivit måltavlor under kriget. Men hur ser de politiska ungdomsförbunden på den nationella kulturpolitiken? Bör de kulturpolitiska målen ändras? Gagnar målen de unga i Sverige?
Vid årets Folk och Kultur arrangerar Sveriges Museer och Svensk Scenkonst en högaktuell utfrågning av flera av de politiska partiernas ungdomsförbund. Missa inte detta viktiga kulturpolitiska samtal om den nationella politikens betydelse för Sveriges kulturliv! Utfrågningen görs av Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst, och Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer. De politiska ungdomsförbunden: LUF, Grön Ungdom, KDU, CUF, Ung Vänster, MUF, SDU och SSU.
Medverkande: Caroline von Seth (CUF), Rebecka Forsberg (Grön Ungdom), Lucas Swärd (KDU), Erik Berg (LUF), Noa Samenius (MUF), Lotta Wiechel (SSU), Daniel Lönn (Ungsvenskarna), Gabrielle Erikstedt (Ung Vänster).
Utfrågningen hålls av Mikael Brännvall, VD Svensk Scenkonst, och Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Sveriges Museer
Plats: Lokomotivet
8 februari kl. 12.45-13.30
KULTUR UTAN TAK ÖVER HUVUDET
Anslagen urholkas av högre hyror och personalkostnader. De statliga kulturlokalerna lider av en lång underhållsskuld där renoveringskostnaderna läggs på hyresgästen. De regionala och lokala hyresvärdarna chockhöjer hyrorna. Hur ska kulturen uppnå de kulturpolitiska målen och tillgängliggöra kultur till medborgaren utan att ha råd med lokalhyror där de kan bedriva sin verksamhet?
Ett samtal om det ekonomiska läget och bristen på lokaler för kulturverksamheter i Sverige.
Medverkande: Mikael Brännvall, VD Svensk Scenkonst, Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer, Fredrik Lindgren, VD Kungl. Operan, Lotta Lekvall, VD Folkteatern Göteborg, Olof Hermelin, museichef Östergötlands Museum, Alexander Ståhle, vd och projektledare Spacescape, och Lisa Månsson, överintendent, Naturhistoriska Riksmuseet.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Sveriges Museer
Plats: Lokomotivet
8 februari kl. 15.15-16.00
EVENEMANG I SIFFROR – NU PRESENTERAS NY STATISTIK
2023 lanserades ny och unik nationell statistik över evenemangssektorn. Bakom siffrorna låg ett gediget arbete av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF) som på uppdrag av flera organisationer samlat in, sammanställt och analyserat evenemangssektorns påverkan på Sveriges ekonomi och arbetsmarknad. Vid detta seminarium presenteras siffror från det senaste året, följt av ett panelsamtal med representanter från evenemangssektorns olika aktörer.
Medverkande: Mikael Brännvall, VD Svensk Scenkonst, Joppe Pihlgren,
verksamhetsansvarig Svensk Live, Linda Take, styrelseordförande O-ringen, Caroline Ehrenkrona, analytiker Visita, och Leif Johansson, Riksidrottsförbundet.
Moderator: Stina Algotson, VD Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF).
Arrangör: Svensk Scenkonst, Svensk Live, Riksidrottsförbundet, Svenska motionslopp och Visita med BFUF.
Plats: Lokomotivet
---
8 februari kl. 16.15-17.05
KAN KULTURTURISMEN RÄDDA SVERIGE?
Hur kan kulturen och kulturturism bidra till att väga upp den allt mer sargade Sverigebilden?
I panelsamtalet kommenteras och diskuteras den pågående debatten kring hur Sverige framställs i utländska medier i kölvattnet av koranbränningarna, LVU-kampanjen och bilden av Sverige som ett land präglat av gängkriminalitet. Hur kan kulturturism och kulturhändelser nyansera bilden av Sverige? Vilka nya narrativ kan kultursektorn skapa för att bidra till en mer balanserad Sverigebild? Vems är ansvaret?
Svensk Scenkonsts VD Mikael Brännvall medverkar i panelen.
Arrangör: Visit Skåne
Plats: Munktellsalen, Hotell Bolinder
---
9 februari kl. 11.15-12.15
HUR ATTRAHERAR VI DE BÄSTA TALANGERNA TILL KULTUREN OCH HUR SKAPAR VI TALANGUTVECKLING I VÄRLDSKLASS?
Vad gör kultursektorn attraktiv för den som vill skapa sig en karriär i den? Med en växande gig-ekonomi och minskande fasta anställningar, ställer vi oss frågan: är detta hållbart? Vilka förutsättningar är nödvändiga för att vårda och behålla våra talanger? För närvarande saknar Sverige ett nationellt talangutvecklingsprogram av världsklass. Hur bör vi arbeta med talangutveckling, både för de som är nya i branschen och för dem som redan är etablerade?
Svensk Scenkonsts VD Mikael Brännvall medverkar i panelen.
Arrangör: Kulturakademien
Plats: Konsertsalen, Scenkonst Sörmland