
För dig som arrangör
Scenkonst med omtanke är framtaget som ett stöd för scenkonstarrangörer att underlätta mottagandet av publik på ett tryggt och säkert sätt samt bidra till att minska smittspridningsrisken av covid-19. Materialet utgår från gällande lagar och förordningar samt Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer.
Svensk Scenkonst arbetar kontinuerligt tillsammans med medlemmarna för att tillhandahålla information samt utveckla råd, material och verktyg som arrangörer kan använda för att ta emot publiken på ett ansvarsfullt sätt och samtidigt minska smittspridningen. Med utgångspunkt från gällande regelverk måste alla verksamheter göra egna bedömningar och vidta lämpliga åtgärder utifrån sina specifika förutsättningar, exempelvis lokalernas utformning och hur arrangemanget är utformat.
Förbudet mot att arrangera konserter och föreställningar
Från och med den 24 november råder ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 8 personer. Detta regleras i förordningen (2020:114) om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Läs mer på regeringens webbplats här.
En ny tillfällig pandemilag trädde i kraft den 10 januari 2021 och gav utrymme för särskilda begränsningar, för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19. Det allmänna ska enligt förslaget genom föreskrifter och beslut kunna vidta åtgärder för att motverka trängsel eller på annat sätt förhindra smittspridning.
Den nya lagen är avsedd att möjliggöra träffsäkra åtgärder som inte i onödan hindrar sådan verksamhet som kan genomföras på ett från smittskyddssynpunkt säkert sätt. Läs mer här.
Från och med den 1 november gäller inte förbudet allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 deltagare under förutsättning att det är sittande publik med minst en meters avstånd. Det ska också skapas förutsättning för att hålla detta avstånd under hela besöket, exempelvis i foajéutrymmen och toalettköer. Två deltagare i samma sällskap får placeras närmare varandra än en meter. Förbudet är straffsanktionerat, vilket innebär att den som ändå ordnar en sådan sammankomst eller tillställning riskerar böter eller fängelse upp till sex månader. Polisen har också möjlighet att upplösa en sammankomst som strider mot regeringens förordning.
En länsstyrelse kan meddela lokala förbud eller begränsningar mot att hålla allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar med färre deltagare om det är nödvändigt för att motverka epidemi.
Län som för närvarande har begränsningar
Alla Sveriges 21 länstyrelser har gemensamt enats om samma restriktioner i hela landet vilket är ett publiktak på 8 personer. Detta gäller tillsvidare i hela landet.
Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer
Folkhälsomyndigheten tillhandahåller särskild information till arrangörer av evenemang och sammankomster på sin webbplats. Där finns bland annat ett riskbedömningsverktyg och en rekommendation om allmänna åtgärder för att minska smittspridningsrisken.
Länk till Folkhälsomyndighetens webbplats återfinns här intill.
Vid lokala utbrott av covid-19 kan Folkhälsomyndigheten, efter samråd med bland annat smittskyddsläkaren i regionen, besluta att extra åtgärder ska gälla i en region eller i en del av en region under en begränsad tid. Till Folkhälsomyndighetens webbplats om lokala allmänna råd här.
Tips och riktlinjer inför konserter och föreställningar
Svensk Scenkonst har, tillsammans med erfarna representanter för ett antal medlemsorganisationer av olika genrer och storlek, tagit fram tips och råd till scenkonstarrangörer inför konserter och föreställningar som utgår från gällande regelverk och myndigheters rekommendationer.
Svensk Scenkonsts tips och råd innehåller generella förslag till åtgärder inom scenkonstområdet. Varje teater och konserthus behöver själv eller i samråd med eventuell lokal arrangör göra sin egen bedömning och vidta åtgärder som de anser vara nödvändiga baserat på bland annat lokalens utformning, förutsättningar samt besökskapacitet och övriga resurser.
Arbetsmiljöinformation
Svensk Scenkonst har tagit fram ett stödmaterial med praktiska tips för arbetsmiljöarbetet under covid-19. Sammanfattningsvis går det ut på att följa det vanliga regelverket för arbetsmiljöarbete och Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer. I materialet pekas också på ett antal situationer som man bör titta särskilt noga på i sina riskbedömningar och det föreslås några åtgärder som kan vara lämpliga.
Utöver detta material finns svar på ett antal av de vanligaste frågorna om arbetsmiljöaspekter som aktualiseras med anledning av covid-19.
Arbetsmiljöinformationen är tillgänglig för Svensk Scenkonsts medlemmar i Arbetsgivarguiden, se länk här intill.
Material
Svensk Scenkonst har tagit fram praktiskt material – affischer, klistermärken, golvmarkeringar, avspärrningsband och digitala banners – som kan användas av scenkonstarrangörer i arbetet med att smittskyddsanpassa verksamheten och informera publiken.
Allt material inom ramen för Scenkonst med omtanke är försett med en särskild logga. Den signalerar till publik, allmänhet och beslutsfattare att scenkonstverksamheterna tar pandemin på största allvar, motverkar smittspridning och skapar trygga upplevelser för besökarna. Klistermärken kan exempelvis användas på entrédörrar eller i biljettkassan. Digital banner kan placeras på arrangörens webbplats.
Banners i olika storlekar
- scenkonst-med-omtanke_540x540.png
- scenkonst-med-omtanke-9x16_1080x1920.png
- scenkonst-med-omtanke-16x9-1920x1080.png
- scenkonst-med-omtanke-1080x1080.png
- Banner 2x3
- Banner 3x2
- Rörligt, liggande, 16x9
- Rörligt, stående, 9x16
- Rörligt, kvadratiskt
Alla medlemmar har fått ett kit med dekaler, golvmarkeringar, avspärrningsband och affischer. Medlemmar kan beställa ytterligare material till självkostnadspris plus frakt på info@svenskscenkonst.se. Se exempelbilder nedan.
Fönsterdekal A8, liggande
Fönsterdekal A5 och A6
Golvdekal, rund, 400 mm
Affisch A3 och 50x70