
Scenkonstbiennalen
Svensk Scenkonst medverkar vid Scenkonstbiennalen 2025 i Östersund, där vi arrangerar två workshops och ett seminarium i samarbete med Fackförbundet Scen & Film.
Våra programpunkter
Onsdag 4 juni
Workshop: Så ökar vi tryggheten på scenkonstens arbetsplatser
Scen & Film och Svensk Scenkonst arbetar partsgemensamt för tryggare arbetsplatser fria från trakasserier. På arbetsplatserna handlar det om att ta ett gemensamt ansvar mellan facket och arbetsgivaren.
Workshopen inleds med exempel på hur verksamheter kan arbeta för att öka tryggheten på arbetsplatsen och förebygga sexuella trakasserier. Vadstena-Akademien berättar om sitt arbete med intimitetskoordinator under arbetet med “Breaking the Waves”. Arbetet breddades till att omfatta inte bara skådespelarna utan alla som arbetade på teatern - för att kunna möta publiken. I programmet medverkar också den fria teatergruppen Skuggteatern, som delar med sig av sitt arbete med DO:s stödmaterial Växthusmetoden.
Samtalet följs av en workshop med samtal och kunskapsutbyte i mindre grupper.
Medverkande:
- Ann-Christine Högnabba, producent, Vadstena-Akademien
- Karin Malmberg, skådespelare, Skuggteatern
- Birgitta Svendén, ordförande, Svensk Scenkonst
- Simon Norrthon, förbundsordförande, Scen & Film
Workshopen leds av Paula Lejonkula, expert på jämlikhets- och diskrimineringsfrågor
Torsdag 5 juni
Workshop om Theatre Green Book - om hållbar scenkonst
Theatre Green Book är en banbrytande guide för hållbarhet inom scenkonsten. Under en inspirerande workshop får du möjlighet att fördjupa dig i materialet, under ledning av scenografen Åsa Norling som har översatt Theatre Greenbook till svenska.
Deltagarna får praktiska verktyg och metoder för att minska miljöpåverkan, samtidigt som de utforskar hur hållbarhet kan integreras i den kreativa processen utan att kompromissa med den konstnärliga visionen. Diskussioner och övningar kommer att baseras på de tre huvudområdena i Theatre Green Book: produktion, byggande och verksamhet. Workshopen riktar sig till alla yrkesverksamma inom scenkonsten – från producenter och regissörer till tekniker och konstnärer – som vill fördjupa sig i hur man kan skapa miljövänligare produktioner.
Välkommen till ett utmärkt tillfälle att nätverka och dela erfarenheter med andra inom branschen som strävar efter en mer hållbar framtid för scenkonsten.
Medverkande:
- Åsa Norling, scenograf och översättare av The Green Book, har arbetat både i Storbritannien och Sverige i olika produktioner, kommer leder workshopen.
- Representanter från Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & Film
Är det dags att sluta trolla med knäna?
Ökade kostnader och mindre offentliga medel gör att scenkonsten står i en brytningstid där såväl stora som mindre verksamheter och fria scener har ett snävare budgetutrymme för den konstnärliga verksamheten. Neddragningar kan bli nödvändiga - hur påverkar det arbetsmiljö och ledarskap på arbetsplatsen? Påverkas antal och val av produktioner, och i förlängningen publiken, när kostnaderna ökar och medlen minskar? Kan det även ge möjlighet till positiva förändringar kring invanda mönster?
Medverkande:
- Simon Norrthon, förbundsordförande, Scen & Film
- Birgitta Svendén, ordförande, Svensk Scenkonst
Fler medverkande tillkommer.