
Evenemangsnäringen i fritt fall
Svensk Scenkonst och flera andra aktörer har tagit fram ett material som beskriver evenemangsnäringen och hur förbudet mot publika arrangemang drabbar verksamheterna och arbetsmarknaden. Anpassade stödåtgärder och strategier för ett säkert öppnande är viktiga för att scenkonsten och den övriga evenemangsnäringen ska överleva coronakrisen.
Sedan 12 mars 2020 har i stort sett inga publika evenemang kunnat genomföras. Efter fyra månader av en näringsförbudsliknande situation, utan indikationer på att detta kommer hävas inom överskådlig framtid, är situationen ytterst allvarlig.
För att rädda evenemangsnäringen krävs korrekt dimensionerade stöd med väl genomtänkta kriterier som inkluderar skydd för de mest utsatta på arbetsmarknaden.
Svensk Scenkonsts medlemmar är huvudsakligen teater-, opera-, dans- och orkesterorganisationer som tillsammans anställer ca 15 000 personer varje år (motsvarande ca 6 000 årsverken) och därutöver engagerar ett stort antal frilansare som är egenföretagare. Uppskattningsvis har verksamheterna förlorat ca 50 miljoner kr. per vecka i uteblivna biljettintäkter under vårens nedstängningsperiod.
Typiskt för scenkonsten är att produktionsplaneringen är starkt säsongsbunden, att den kräver lång framförhållning (ofta 6-18 månader) samt att de stora ekonomiska investeringarna i produktionerna måste göras innan premiär. Därtill kommer marknadsföring och biljettförsäljning som bör påbörjas i god tid inför varje ny säsong.
Privatteatrarna är särskilt utsatta eftersom de är helt beroende av biljettintäkter, saknar möjlighet till alternativ i repertoarplaneringen och har en stor andel frilansande medarbetare. Till skillnad från många andra drabbade branscher är ledtiderna väldigt långa. Att planera ett evenemang, en föreställning eller en turné tar ca 6 – 18 månader. Det innebär att samlingsförbudet kommer ge negativa effekter på helåret 2021.
Enligt en undersökning utförd av Oxford Economics genererar evenemangsnäringen i Sverige årligen totalt 414 miljarder kr, och sysselsätter ca 90 000 personer. Evenemang är en viktig motor för arbetstillfällen inom hotell, turism och restaurangnäringen.
Dokumentet sammanfattas med följande punkter som är avgörande för en återstart av evenemangsnäringen:
- Riktade stödåtgärder ges även för intäktsbortfall som uppstår efter den 31 maj. Sommarmånaderna och höststarten är en mycket intensiv och viktig period för evenemangsnäringen.
- Evenemangsnäringens specifika förutsättningar tas i beaktande när framtida riktade stödåtgärder utformas, och att samtliga yrkesgrupper och företagsformer inom näringen inkluderas.
- Evenemangsnäringens specifika förutsättningar tas i beaktande när samlingsförbudet justeras, och att sektorn ges ett tydligt planeringsperspektiv inför och under återstart.
- Regeringen tar fram underlag som visar hur evenemangsnäringen drabbas av den pågående krisen, och däri inkluderar samtliga yrkesgrupper som har sinförsörjning inom sektorn, för att kunna göra en relevant konsekvensbedömning av smittskyddsåtgärder och finansiella stödåtgärder.
- Regeringen ser över regelverken som används för att begränsa smittspridning utifrån de förutsättningar som gäller för publika evenemang så att de blir mer ändamålsenliga och förutsebara.
Läs dokumentet i sin helhet här.