
Svensk Scenkonst kritisk i sitt remissvar om nedstängningsstöd
Svensk Scenkonst ställer sig starkt kritisk till att scener som haft publikrestriktioner under en lång tid inte kan få del av det nya nedstängningsstöd som föreslås. Stödet gäller endast verksamheter som är helt nedstängda och scenkonsten kan inte få ersättning idag, eftersom det trots allt är tillåtet med åtta personer i publiken.
Förslaget som har varit ute på remiss innehåller ett ekonomiskt stöd som ska användas när regeringen beslutar om särskilt ingripande nedstängningar och förbud i samhället för att förhindra smittspridning. Det har utformats som ett förstärkt omställningsstöd med möjlighet att få ersättning för alla fasta kostnader, inklusive löner. För att få rätt till stöd måste bland annat minst 25 procent av företagets omsättning ha minskat på grund av beslut om nedstängning jämfört med motsvarande månad 2019. Stöd kan ges med upp till 75 miljoner kronor per månad och företag.
Nedstängningsstödet föreslås endast kunna tillämpas i situationer när företag förhindrats bedriva sin verksamhet på grund av föreskrifter från regeringen (och i vissa fall Länsstyrelsen) som måste underställas riksdagen. Syftet är att endast de mest ingripande besluten ska ge rätt till nedstängningsstöd. För scenkonsten innebär detta att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar måste vara helt förbjudna för att nedstängningsstöd ska bli aktuellt.
Svensk Scenkonst ställer sig i remissvaret starkt kritisk till att verksamheter, som för sin överlevnad är beroende av intäkter från betalande publik, inte ska anses nedstängda så länge det är tillåtet att genomföra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för en handfull personer. Det finns ingenting som tyder på att det föreslagna nedstängningsstödet kommer att kunna tillämpas på scenkonstområdet även om samhället i stort skulle bli föremål för en betydligt mer genomgripande nedstängning än idag.
I förslaget påstås att föreskrifter om begränsningar, som ska underställas riksdagens prövning, också innehåller de mest ingripande åtgärderna. Den argumentationen är ytterst teoretisk och dragen till sin spets på ett anmärkningsvärt sätt. I den praktiska verkligheten är det knappast någon företagsekonomisk skillnad mellan ett totalförbud mot allmänna sammankomster och möjligheten att sälja åtta biljetter till en konsert eller föreställning. Scenkonsten kan knappast bli mer nedstängd än den är idag.
Svensk Scenkonst påpekar även i remissvaret att det senaste årets omfattande publikrestriktioner har försatt scenkonsten i en djup ekonomisk kris. Inte minst privata verksamheter, som är helt beroende av biljettintäkter, befinner sig i en allvarlig situation som förvärras så länge restriktionerna finns kvar och ett antal av företagen kämpar för sin överlevnad. Det är därför viktigt att staten tar ett ekonomiskt ansvar för scenernas möjligheter att överleva så länge det finns lag, förordning eller myndighetsbeslut som begränsar publikantalet.