
Remiss om begränsningar för att förhindra spridning av covid-19
I remissvaret om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av civid-19 är Svensk Scenkonst positiv till att en mer träffsäker reglering än ordningslagen införs. Men om den nya förordningen ska få den effekten är det viktigt med planering och framförhållning.
Remissen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 behandlar den förordning som är tänkt att fylla ut den tillfälliga pandemilagen med detaljbestämmelser. När det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar föreslås att det nuvarande förbudet för arrangemang med fler än åtta deltagare och undantaget för sittande deltagare (upp till 300 personer under särskilda förutsättningar) förs över till den nya förordningen rakt av. Tanken är att nya bestämmelser som tar större hänsyn till möjligheterna att bedriva verksamheterna smittsäkert ska tas fram som förberedelse för ett förbättrat smittläge.
Svensk Scenkonst är i grunden positivt inställd till en mer träffsäker reglering som inte i onödan drabbar arrangemang med restriktioner. Men om den effekten ska kunna uppnås vill det till att regeringen omedelbart påbörjar ett arbete med att förbereda för bestämmelser som är anpassade för en succesiv öppning av scenerna. Det är viktigt att det görs med lång framförhållning och i samråd med branschen.
I remissvaret påpekar Svensk Scenkonst att begränsningar av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är mycket ingripande åtgärder som innebär inskränkningar i grundläggande fri- och rättigheter. Sådana åtgärder påminner om näringsförbud för privata näringsidkare inom exempelvis scenkonst. Restriktionerna får därför aldrig göras mer omfattande än vad som är absolut nödvändigt med hänsyn till smittläget och de måste upphävas så snart som det är möjligt.
Svensk Scenkonst anser att förbud och begränsningar av deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar alltid ska följas av en långsiktig plan för hur scenkonsten ska kunna öppna upp och ta emot publiken på ett säkert sätt. Det är också viktigt att staten tar ett ekonomiskt ansvar för scenkonstens överlever så länge det finns lag, förordning eller myndighetsbeslut som begränsar möjligheterna att ta emot betalande publik.
Hela remissyttrandet finns här.