
Öppet brev till regeringen: Scenkonsten behöver besked
För över en månad sedan presenterade regeringen förslag till lättnader i förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från den 1 oktober men utan att alla detaljer var klara. Nu är det en vecka kvar och scenkonsten har ännu inte fått några besked om vad som ska gälla. Svensk Scenkonst tar upp detta i ett öppet brev till kultur- och inrikesministrarna.
Till
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind
Inrikesminister Mikael Damberg
Öppet brev: Scenkonsten behöver besked
Kulturminister Amanda Lind och Inrikesminister Mikael Damberg meddelade den 21 augusti att regeringen förbereder lättnader från den 1 oktober i förordningen som förbjuder allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Det förslag som skickades ut på remiss innebär undantag för vissa arrangemang med sittande publik som kan genomföras på ett smittsäkert sätt och ska kompletteras med ett högsta antal deltagare.
I sitt remissvar tillstyrkte Folkhälsomyndigheten i huvudsak regeringens förslag och rekommenderade att den övre gränsen för antalet deltagare initialt skulle vara 500 personer för att eventuellt kunna höjas beroende på pandemins utveckling. Dessutom förordade myndigheten att avståndet mellan deltagarna skulle vara en meter.
Den senaste månaden har scenerna arbetat intensivt med förberedelser för ett omsorgsfullt mottagande av publiken enligt regelverket som antas gälla från den 1 oktober men ännu inte är fastställt. Planeringen utgår från flera olika scenarier och handlar om den omfattande logistik som krävs för smittskyddsåtgärder, repertoaranpassningar samt marknadsföring och biljettförsäljning.
Från regeringen har det varit helt tyst i den här frågan sedan i augusti. Svensk Scenkonst har vid upprepade tillfällen framfört att branschen skulle behöva en plan som sträcker sig minst sex månader framåt i tiden. Mot den bakgrunden är det särskilt anmärkningsvärt att regeringen inte kan berätta vad som gäller om sex dagar!
Coronapandemin och förbudet mot arrangemang har drabbat scenkonsten hårt med näst intill helt stängda scener och stora intäktsförluster varje dag. Institutioner, fria grupper, privata scener samt frilansande konstnärer och tekniker är delar av ett ekosystem som utsätts för stora påfrestningar. Enskilda medarbetare och scenkonstverksamheter drabbas i många fall svårt. Det är en öppen fråga vilka scener som kommer att försvinna och hur tillgången på nyckelkompetenser ser ut när krisen är över.
Betydande ledtider (ofta 6 – 18 månader från produktionsbeslut till premiär) och ”framtung” ekonomi, där investeringarna i varje uppsättning måste göras långt innan budgeterade biljettintäkter, kommer att medföra särskilda utmaningar för att få igång branschen när det väl är dags att öppna upp. Framförallt behöver såväl scenkonstverksamheterna som frilansarna en planeringshorisont att förhålla sig till så att de vågar satsa och ta rimliga risker för framtiden.
Branschen står redo för en omstart och är beredd att göra det som krävs för att publiken ska kunna tas emot på ett ansvarsfullt sätt. Scenkonsten tar coronapandemin på stort allvar och alla inser att vi kan bli tvungna att ta ett steg tillbaka eller ändra inriktning om det skulle behövas för att minska smittspridningen. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och presentera en plan. Vilken inriktning ska scenkonsten förhålla sig till?
Med vänlig hälsning
SVENSK SCENKONST
Mikael Brännvall
VD