
Krisstödet till kulturen måste förlängas
Statens kulturråd har nyligen beslutat om hur krisstödet till kulturområdet, som avser perioden till och med maj, ska fördelas. Svensk Scenkonst välkomnar att detta viktiga stöd nu kommit arrangörer och aktörer till del men konstaterar samtidigt att restriktionerna för allmänna sammankomster kvarstår och att många kommer att behöva stöd även fortsättningsvis för att överleva.
Samtliga ansökningar från aktörer och arrangörer som uppfyllde kriterierna för stödet, över 1 500, beviljades. Många ansökningar kom från privata kulturaktörer som inte får något offentligt stöd och är helt beroende av publikintäkter. Kulturrådet konstaterade också att de fått in ansökningar från delar av kulturområdet som de annars inte har någon kontakt med.
Svensk Scenkonst välkomnar att stödet till företag och organisationer som förlorat intäkter och fått ökade kostnader för arrangemang som ställts in eller skjutits upp med anledning av covid-19 fram till den 31 maj nu är fördelat. Anslaget på 370 mnkr förefaller ha varit välavvägt med hänsyn till regelverkets utformning, eftersom det återstod vissa medel när myndigheten tagit ställning till alla ansökningar.
Det ekonomiska stödet har varit viktigt för den fria och privat finansierade scenkonstens överlevnad under coronakrisens första månader. Men restriktionerna för allmänna sammankomster kvarstår och ingen vet när scenerna kan öppna igen. Många scenkonstverksamheter är därför i stort behov av fortsatt stöd för att klara sig igenom sommaren och starten på höstsäsongen – som under normala omständigheter är mycket publikintensiva perioder.
”Krisstödet till kulturområdet har varit bra och i många fall avgörande för scenkonstverksamheternas överlevnad. Stödet avsåg ersättning för kulturevenemang som ställdes in eller sköts upp på grund av covid-19 till och med maj. Nu är det sommar och scenerna är fortfarande nedstängda på obestämd tid. Det är därför viktigt att stödet förlängs, så att aktörer och arrangörer finns kvar den dag som publiken kan uppleva föreställningar och konserter live igen,” säger Svensk Scenkonsts VD Mikael Brännvall i en kommentar.
Svensk Scenkonst vill också framhålla att hela scenkonsten behöver stöd för att överleva coronakrisen. Scenkonstens olika delar verkar i ett komplext men sammanhållet system och är ömsesidigt beroende av varandra för att fungera och utvecklas. Det fria kulturlivet, institutioner, privatteatrar och ideella arrangörer utgör dessutom en gemensam arbetsmarknad för frilansande tekniker och konstnärer.
Mer om krisstödet och hur det fördelades
Kulturrådet har haft uppdraget att fördela stöd till arrangörer av kulturevenemang och konstnärligt verksamma aktörer för intäktsbortfall eller merkostnader på grund av inställda och uppskjutna kulturevenemang i Sverige till följd av covid-19. Evenemangen skulle ha varit öppna för allmänheten och ägt rum före den 31 maj 2020. Verksamheter som uppbär statliga bidrag direkt eller genom någon av de förordningar som styr fördelningen av statsbidrag till regionala kulturverksamheter kunde inte ta del av dessa medel. Staten anslog 370 mnkr till krisstödet.
Den första delen av krisstödet, som beslutades av Kulturrådet den 15 juni, var på ca 21 mnkr och omfattade ansökningar upp till 100 000 kronor. Många mindre aktörer som musikgrupper, teaterensembler och föreningar fanns med i den omgången.
Den 16 juni fördelade Kulturrådet den andra delen av krisstödet. I den här omgången, som avsåg ansökningar på större belopp, delade 699 arrangörer och aktörer på drygt 247 miljoner kronor. I ett kompletterande beslut den 23 juni hanterades stöd på sammanlagt 50 mnkr till 32 arrangörer och aktörer där Kulturrådet behövde lite längre handläggningstid. I de två sista omgångarna fanns ett antal större konsertarrangörer och privata scenkonstverksamheter som engagerar många tekniker och konstnärliga utövare varje år, inte minst frilansare.
Här finns ytterligare information om hur stödet fördelats:
https://www.kulturradet.se/nyheter/2020/beslut-om-krisstod-till-kulturen/
Läs även Svensk Scenkonsts rapport Omstart för scenkonsten som visar hur scenkonsten inte ställt in utan ställt om. Till rapporten.