
Svensk Scenkonst: Avgörande att hela hyresreformen blir verklighet
Svensk Scenkonst har yttrat sig över remissen om en ny hyresmodell för Dramaten, Kungl. Operan och tre andra nationella kulturinstitutioner, som föreslås ersätta den nuvarande kostnadshyran. Reformen välkomnas men den måste genomföras i sin helhet för att få önskad effekt.
En utredning har lämnat förslag som innebär att kostnadshyresmodellen avskaffas och ersätts med en ny modell där hyrorna för vissa statliga kulturfastigheter anpassas till en mer marknadsmässig nivå. För att neutralisera effekterna av de högre hyresnivåerna föreslås samtidigt att institutionernas anslag justeras samt att pris- och löneomräkningen (PLO) återinförs för Kungl. Operan och Dramaten.
Som en del av reformen har utredningen också lagt fram ett kompletterande förslag om intäktsjusterad hyra, vilket innebär att det nya systemet med marknadsmässig hyra kombineras med att hyresutvecklingen justeras i takt med den indexbaserade årliga anslagsuppräkningen, PLO. Syftet är att skapa förutsättningar för att institutionerna ska få en mer förutsägbar och stabil ekonomisk utveckling i förhållande till lokalkostnaderna.
Reformen berör fem av landets nationella kulturinstitutioner: Kungl. Operan, Dramaten, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet och Historiska museet. Dessa verksamheter är starkt knutna till sina byggnader, som ofta är kulturhistoriskt värdefulla och där det saknas en fungerande marknad för alternativa lokaler.
Svensk Scenkonst tillstyrker utredarens förslag men betonar att de måste genomföras i sin helhet för att de långsiktiga problemen ska lösas. Utan det kompletterande förslaget om intäktsjusterad hyra kommer inte förändringarna att få önskad effekt.
Utöver de förslag som lagts fram anser Svensk Scenkonst att fastigheternas skick och tillgänglighet måste åtgärdas innan den nya hyresmodellen träder i kraft. Idag finns stora skillnader i byggnadernas underhållsstatus, vilket riskerar att skapa fortsatta ekonomiska problem för de institutioner som har sin verksamhet i fastigheter med omfattande underhållsbehov.
– Utredningens förslag är viktiga, välgrundade och kan lösa de allvarliga problem som kostnadshyresmodellen har orsakat. Men för att reformen ska få full effekt måste hela paketet genomföras, annars finns en stor risk att obalansen i hyresförhållandet består och att institutionerna även fortsättningsvis tvingas bära kostnader de inte kan påverka, säger Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst.
Läs Svensk Scenkonsts fullständiga remissvar här: