Extern fakta om scenkonsten
Den svenska befolkningen är kulturaktiv. Under ett år har Svensk Scenkonsts medlemmar totalt 9,9 miljoner besökare.
Enligt den nationella SOM-undersökningen 2018 var andelen som någon gång under de senaste tolv månaderna gått på teater 39 %, på klassisk konsert eller opera 19 % och på balett eller dansföreställning 10 %.
5 % av befolkningen har sin huvudsakliga sysselsättning i kultursektorn. Av dessa arbetar drygt 30 % med artistisk, litterär och konstnärlig verksamhet exempelvis på en teater eller i ett konserthus. Hos Svensk Scenkonsts medlemmar arbetar 15 000 personer eller 6 000 årsverken under ett år. Antalet företag inom kultursektorn under 2017 var över 45 000 .
Under 2017 uppgick de sammanlagda medlen till kultur från stat, landsting/regioner och kommuner till drygt 28 miljarder kronor. Det motsvarar 2 793 kronor per invånare. Staten och kommunerna stod för den största delen av de offentliga utgifterna för kultur, 44,6 respektive 40,7 procent. Motsvarande siffra för regioner/ landsting var 15,7 procent.
Källor: Den nationella SOM-undersökningen 2018, Eurostat/Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökning 2018, Statistiska centralbyrån, företagsdatabasen 2017, Myndigheten för kulturanalys Kulturfakta 2018:5
Fakta om scenkonsten
Svensk Scenkonst samlar årligen in statistik från medlemmarna. Totalt antal besökare består av publik, besökare och deltagare för föreställningar, konserter och andra programaktiviteter inklusive turné och gästspel. Med totalt antal anställda personer menas både tillsvidareanställda och visstidsanställda och årsverken/årsarbetskrafter motsvarar alla anställningar omräknat till heltidsanställningar.
9,9 miljoner besökare 15 000 personer 6 000 årsverken.
Extern fakta om scenkonsten
Ett flertal myndigheter och organisationer samlar fakta och statisk om branschen på nationell och internationell nivå. Nedan presenteras några av dessa.
Konstnärsnämnden
Konstnärsnämnden är en statlig myndighet. Myndighetens övergripande uppgift är att främja möjligheter för konstnärer att vidareutveckla sitt konstnärskap, att främja konstnärlig utveckling och stödja nyskapande kultur. Konstnärsnämnden ska också analysera och sprida kunskap om konstnärernas ekonomiska och sociala villkor och bevaka trygghetssystemens utformning och tillämpning i förhållande till konstnärlig verksamhet.
Kulturdepartementet
Kulturdepartementet ansvarar för frågor som rör kultur, demokrati, medier, de nationella minoriteterna och det samiska folkets språk och kultur. Departementet ansvarar också för idrott och ungdomspolitik samt för frågor som rör det civila samhället, trossamfund och begravningsverksamhet.
Myndigheten för kulturanalys
Myndigheten för kulturanalys har regeringens uppdrag att utvärdera, analysera och redovisa effekter av förslag och genomförda åtgärder inom kulturområdet.
Riksdagens kulturutskott
Riksdagens kulturutskott ansvarar för frågor om kultur, idrott, radio- och tv i allmänhetens tjänst och folkbildning. Ungdomspolitik, spelmarknaden, övergripande frågor om civila samhället och olika trossamfund är andra områden för utskottet.
Scendatabasen
I Scendatabasen dokumenteras sökbar information om den professionella scenkonsten i Sverige.
Statens kulturråd
Statens kulturråd är en statlig myndighet som, genom att främja utvecklingen, informera och ge bidrag till kultur, är med och förverkligar nationell kulturpolitik.
Sveriges kommuner och regioner
Sveriges kommuner och regioner (SKR) är en medlems- och arbetsgivarorganisation. Alla kommuner och regioner är medlemmar. Uppgiften är att stödja och bidra till att utveckla kommuner och regioners verksamhet.