
Uttalande till stöd för Folkteatern i Göteborg
Med anledning av den diskussion som förts angående anslaget till Folkteatern i Göteborg gör Svensk Scenkonsts styrelse följande uttalande.
Folkteatern ingår i ett komplext ekosystem av offentligt ägda och fria verksamheter i Göteborg och Västra Götaland som är ömsesidigt beroende av varandra för sin kompetensförsörjning och konstnärliga utveckling. Med en unik konstnärlig profil har Folkteatern sedan många år stor betydelse för svenskt teaterliv lokalt, regionalt och nationellt.
Under pandemiåren var Folkteatern banbrytande när det gällde att producera scenkonst digitalt och att därmed hitta en ännu större publik. Trots begränsningar har teatern även nått ut internationellt och på så sätt skapat samarbeten och kulturutbyten mellan Sverige och andra länder.
Folkteatern står för många arbetstillfällen inom högt specialiserade konstnärliga och tekniska scenkonstyrken. Verksamheten bidrar till att det finns kvalificerad frilanspersonal i hela västra Sverige och är därför viktig för sektorns kompetensförsörjning. En neddragning av antalet arbetstillfällen i en redan hårt ansträngd sektor skulle också vara olycklig mot bakgrund av den rådande lågkonjunkturen.
I debatten förekommer jämförelser mellan institutionernas självfinansieringsgrad som haltar betydligt. Folkteatern, med endast 300 publikplatser, kan inte förväntas få in biljettintäkter på samma nivå som scener med salonger som är flera gånger större. Detta i synnerhet som det ingår i uppdraget från regionen att bedriva nyskapande och kvalitativ scenkonst.
Folkteatern i Göteborg har Svensk Scenkonsts fulla stöd och det vore ytterst olyckligt om förutsättningarna för verksamheten skulle ryckas undan. Det är viktigt att staten, regionerna och kommunerna värnar om mångfalden i kulturuttryck och säkerställer finansieringen så att scenkonstens sköra ekosystem kan fungera och utvecklas. Mot den bakgrunden anser Svensk Scenkonst att det vore förödande om de offentliga anslagen till Folkteatern minskades.