
Svensk Scenkonst begär dialog med Arbetsmiljöverket
Svensk Scenkonst har begärt en branschinriktad dialog med Arbetsmiljöverket för att utveckla arbetet med riskbedömningar och rekommendationer för hantering av covid-19 inom den professionella scenkonsten. I väntan på gemensamt framtagna branschspecifika riktlinjer gäller Folkhälsomyndighetens generella föreskrifter och allmänna råd.
Oron för aerosolsmitta vid körsång och blåsmusik har föranlett orkestermusikernas och koristernas fackliga organisation Symf att skicka ut rekommendationer till sina avdelningar med detaljerade krav på riskförebyggande åtgärder som villkor för koristers och musikers arbete, baserat på olika utländska forskningsrapporter samt ett uttalande på Folkhälsomyndighetens presskonferens 23 juli.
Partsgemensamma riktlinjer bereds
Det pågår sedan i våras ett arbete med samtliga fackliga organisationer inom vårt partsgemensamma arbetsmiljöorgan (TMA-gruppen) för att få fram branschspecifika riktlinjer om hantering av covid-19. Svensk Scenkonst har även begärt att få till stånd en branschinriktad dialog om detta med Arbetsmiljöverket. I väntan på att dessa riktlinjer blir klara är vår rekommendation som tidigare att ni som arbetsgivare fattar beslut om er verksamhet baserade på befintliga riktlinjer från relevanta myndigheter.
Som Svensk Scenkonst informerade om i Arbetsgivarnytt 22 juli ska denna typ av bedömningar göras inom ramen för det lokala arbetsmiljöarbetet, med utgångspunkt i Arbetsmiljölagen, AFS 201:1 och Folkhälsomyndighetens olika förskrifter och allmänna råd. Arbetet sker i samverkan med skyddsombud, men arbetsgivaren har det slutliga ansvaret att besluta om vilka säkerhetsåtgärder som ska införas.