
Scenkonsten behöver starkare statligt stöd i coronakrisen (1)
I vårbudgeten, som presenterades den 15 april, sammanfattar regeringen ett antal åtgärder och fem ändringsbudgetar som gjorts för att hantera den pågående coronakrisen. Totalt handlar det om insatser för över 100 miljarder kronor.
Enligt regeringen råder en stor osäkerhet om hur snabbt och i vilken omfattning som viruset sprids samt hur allvarliga konsekvenserna blir för samhällsekonomin. Det står dock klart att arbetsmarknaden och företagandet drabbas hårt.
Svensk Scenkonst konstaterar att coronakrisen får enorma konsekvenser för scenkonsten med näst intill helt stängda scener. Privatteatrar, fria grupper, institutioner samt frilansande konstnärer och tekniker hänger ihop i ett ekosystem som utsätts för stora påfrestningar. Enskilda medarbetare och scenkonstverksamheter drabbas i många fall hårt.
Branschen har tagit krafttag för att begränsa smittspridningen genom att stänga ner sina fysiska scener, samtidigt som ett antal verksamheter på kort tid har öppnat nya digitala kanaler för att den offentligt finansierade scenkonsten ändå ska nå ut till publiken.
Flera av de generella stödåtgärder som har vidtagits för att mildra de ekonomiska konsekvenserna kan komma kultursektorn till del, exempelvis tillfälligt sänkta arbetsgivar- och egenavgifter. I många fall är dock inte insatserna utformade så att de fungerar för vår bransch.
Lagen om korttidsarbete har öppnats upp så att även institutioner och fria grupper med offentlig finansiering kan permittera som alternativ till uppsägning. Det är bra men många scenkonstbolag är ändå inte berättigade till detta stöd på grund av att stat, region eller kommun har ett ”rättsligt bestämmande inflytande” över verksamheten.
Utifrån vad som är känt om förslaget till förordningen om rabatt för fasta hyreskostnader, kommer scenkonsten att räknas till de utsatta branscher som omfattas av stödet. Det är bra att regeringen har lyssnat på oss och andra aktörer i den delen men nu återstår att hela regelverket utformas så att kulturverksamheterna kan få tillfälligt sänkta hyror.
Trots att det snart har gått en månad sedan regeringen aviserade ett akutstöd om 500 mkr till kulturverksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningar för offentliga tillställningar, är det fortfarande oklart hur dessa medel ska fördelas. Akutstödet behövs nu och det kommer att bli nödvändigt med fler kraftfulla insatser framöver om sektorn ska överleva.