
Regeringen stöttar statligt finansierade kulturinstitutioner
Regeringen och stödpartierna föreslår ett tillfälligt stöd på 319 mnkr till statligt finansierade kulturinstitutioner. Svensk Scenkonst välkomnar stödet men framhåller att hela scenkonsten är i behov av stöd för att överleva coronakrisen.
Vid en pressträff fredagen den 8 maj presenterade Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), tillsammans med Kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L), en överenskommelse mellan regeringen och stödpartierna om ett tillfälligt stöd för statligt finansierade kulturinstitutioner på 319 mnkr. Stödet ges så att institutionerna kan överleva krisen och säkerställa att kulturliv och kulturarv fortsatt kan bevaras, utvecklas och vara tillgängligt när verksamheterna åter öppnas.
Förslaget omfattar bland annat scenkonstinstitutioner med stöd direkt från regeringen, avgiftsfinansierade verksamheter med krav på full kostnadstäckning, samt vissa statligt finansierade museer och kulturinstitutioner som regeringen fördelar årliga medel till i regeringsbeslut. Det är ännu inte beslutat hur stor kompensation som respektive verksamhet får men fördelningen kommer att baseras på de intäktsbortfall som institutionerna har rapporterat till regeringen.
Följande av Svensk Scenkonsts medlemmar kommer att omfattas av stödet:
- Dansens Hus
- Dramaten
- Drottningholms slottsteater
- Kungliga Operan
- Riksteatern
- Strindbergsmuseet (där Strindbergs intima teater ingår)
- Unga Klara
Svensk Scenkonst konstaterar att teatrar, operahus, danskompanier och orkestrar i hela landet tar stora förluster varje dag under coronakrisen på grund av uteblivna biljettintäkter. Det gäller såväl statligt som regionalt och kommunalt finansierade verksamheter. Scenkonsten befinner sig i en ytterst påfrestande situation och står inför fortsatta problem under en längre period framöver. Det krävs kraftfulla stödinsatser som sätts in på rätt sätt för att bibehålla en kulturell infrastruktur i hela landet.
Under hela coronakrisen har Svensk Scenkonst framhållit att scenkonstens olika delar hänger ihop i ett komplext system och är ömsesidigt beroende av varandra för att fungera och utvecklas. Det fria kulturlivet, institutioner, privatteatrar och ideella arrangörer utgör dessutom en gemensam arbetsmarknad för frilansande tekniker och konstnärer. Hela scenkonsten är i behov av stöd för att överleva coronakrisen.
Regeringens pressmeddelande finns här.