
Regeringen öppnar för ett mer varierat publiktak
Regeringen föreslår ett nytt regelverk som gör det möjligt att anpassa publiktaket vid olika arrangemang om smittläget tillåter.
Hur många som får delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kan variera beroende på om arrangemanget sker inomhus eller utomhus samt med eller utan anvisade sittplatser. Publikantal och deltagarbegränsningar ska kunna anpassas utifrån vad som är säkert ur smittskyddssynpunkt. Det föreslår regeringen i ett nytt regelverk som går ut på remiss till och med den 26 februari.
- Målet är en mer träffsäker reglering så att det blir möjligt att genomföra de arrangemang som kan ske på ett smittsäkert sätt, sa kulturminister Amanda Lind vid regeringens presskonferens den 17 februari.
Kulturministern betonade också att risken för smittspridning är lägre utomhus varför detta också ska återspeglas i regleringarna.
- Det kan exempelvis bli möjligt att ta emot lite mer publik om man reglerar sittplatser inomhus eller arrangerar utomhus.
Regeringen vill även genomföra ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. Det innebär bland annat att det ställs ytterligare krav på smittskyddsåtgärder för verksamheter som exempelvis djurparker, temaparker, museer och konsthallar. Muséer och konsthallar kunna hålla öppet på ett mer reglerat sätt, likt de begräsningar som idag gäller för butiker.
Hur de nya begränsningarna ska tillämpas är något som Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att meddela i sina föreskrifter, exempelvis genom maxantal personer som får vistas per kvadratmeter.
Om regeringen beslutar om regelverken efter remisstiden är målet att de ska träda i kraft den 11 mars.
-Svensk Scenkonst har tydligt framfört att man borde planera för mer nyanserade åtgärder och det är positivt att regeringen har lyssnat på oss. Vi välkomnar att man nu börjar förbereda för mer träffsäkra regleringar samt att man kopplar dessa både till smittrisken och till arrangemangen och lokalernas förutsättningar för att ta emot publik, säger Mikael Brännvall, vd på Svensk Scenkonst
- Men det finns mycket som återstår. Det är viktigt att man också tar fram olika scenarier beroende på smittspridningen. Scenkonsten har stort behov av framförhållning och om förslagen ska ha mer träffsäker effekt måste åtgärderna hänga ihop med möjligheten att planera framåt. Dessutom borde det kopplas till ett garantistöd som kan nyttjas om det ändå blir restriktioner, fortsätter Mikael Brännvall.
Till regeringens pressmeddelande.