Reflektioner från årets Riksting för västerländsk konstmusik
Torsdagen den 15 mars arrangerades Riksting för västerländsk konstmusik för tredje året i rad på Berwaldhallen i Stockholm. Frågor som belystes var politiseringen av kulturen, vägen framåt efter #metoo samt programläggning och utvecklingen kring den svenska musikutbildningen.
Dagen inleddes med en betraktelse av författaren och journalisten Erik Wallrup kring konstens frihet och om konsten är politiskt styrd, vad händer då? En spännande betraktelse vars frågor följde resten av dagens programpunkter.
Vidare fördes ett samtal kring politiseringen av kulturen. Frågor som belystes var hur styrd genom bidragsgivning är kulturen? Tvingas konstnärer begränsa sin konstnärliga frihet för att vara politiskt korrekta?
I samtalet kring #Metoo och hur vi går vidare rådde en samstämmighet att frågan kring sexuella trakasserier är ett strukturellt problem och att branschen inte kommer att släppa frågan. Den ska leva vidare och ständigt vara aktuell.
Efter lunch diskuterades vikten av en repertoar som andas mångfald och inte endast klassiska verk. Hur omhändertas moderna tonsättares verk så att nya verk sätt upp fler än en gång? Hur omhändertas en jämställd repertoar? - Vi måste både vara Nationalmuseum och Moderna museet sa Stefan Forsberg, vd för Konserthuset.
Sista programpunkten för dagen var ett samtal kring utvecklingen av den svenska musikutbildningen. Hur omhändertas behovet av musiker och kommer den nya nationella strategin för kulturskolan att omhänderta branschens behov? Ulrich Kaatz, verksamhetsledare klassisk musik vid Musikakademi i Vänersborg betonade vikten att få barn att spela instrument tidigt och att när kulturskolan ska härbärgera andra konstformer och inte bara musik så blir det mindre tid för musiken.
Du kan se live-sändningen i efterhand på Svensk Scenkonst Youtube-kanal.