
Möte med Kulturminister Amanda Lind
Fredagen den 3 april hade Svensk Scenkonsts ordförande Stefan Forsberg och VD Mikael Brännvall ett distansmöte med Kultur- och demokratiminister Amanda Lind. På agendan stod scenkonstens situation under coronakrisen, det akutstöd som regeringen aviserat och de särskilda förstärkningsmedel för musikområdet som är tidsbegränsade till och med i år.
Vid mötet, där även tjänstemän från Kulturdepartementet deltog, redogjorde Svensk Scenkonst för det svåra och allvarliga läge, inte minst ekonomiskt, som scenkonsten befinner sig i under den pågående coronakrisen. Regeringens besked om 500 mkr i akutstöd till kulturområdet har tagits emot positivt av branschen men det kommer självfallet att behövas ytterligare kraftfulla insatser framöver. Stefan Forsberg och Mikael Brännvall beskrev även de omfattande initiativ som tagits för att komma ut med scenkonst digitalt till publiken när salongerna är stängda.
Under mötet uttryckte Kulturministern och deltagande tjänstemän stor förståelse för scenkonstverksamheternas svårigheter och tog med intresse emot den information om läget i branschen som förmedlades av Svensk Scenkonst.
Svensk Scenkonst framhöll under samtalet att institutioner, privata scenkonstverksamheter och fria grupper är ömsesidigt beroende av varandra för att fungera och utvecklas. Dessutom rör sig konstnärlig och teknisk personal mellan scenkonstens olika delar på en gemensam arbetsmarknad. Det är därför viktigt att statliga stödåtgärder blir balanserade och kan riktas till såväl olika verksamhetsformer, privat och offentligt finansierade, som frilansare av olika yrkeskategorier.
Vid mötet diskuterades även de särskilda medel till musikinstitutionerna som ska ”säkerställa ett fortsatt brett utbud av musik av hög kvalitet och god tillgänglighet i landet”. Förstärkningen tillkom 2017 i samband med betydande kostnadsökningar när Skatteverket ändrade vissa avdragsmöjligheter. I årets statliga kulturbudget handlar det totalt om ca 64 mkr och det är oklart huruvida dessa medel finns kvar nästa år.
Svensk Scenkonst framförde att en sådan besparing skulle medföra allvarliga konsekvenser för musikutbudet i hela landet, inte minst regionalt. Det skulle slå hårt mot tillgängligheten för publiken samt repertoarens bredd och omfång. Neddragningarna skulle dessutom påverka frilansmusikernas arbetsmarknad negativt och begränsa viktiga utvecklingsområden. I kombination med coronakrisens konsekvenser för musikområdet riskerar musikinstitutioner runt om i landet att hamna i ett mycket allvarligt läge om dessa särskilda medel försvinner nästa år.
Avslutningsvis informerades om att Pearle – Live Performance Europe, som organiserar europeiska arbetsgivarorganisationer, har tagit fram en skrivelse angående insatser mot pandemins effekter inom scenkonstområdet. Svensk Scenkonst överlämnar materialet till departementet som underlag inför ett videokonferensmöte som EU:s kulturministrar planerar att genomföra den 8 april.
Hotade medel för ett fortsatt brett utbud av musik i hela landet
Svensk Scenkonsts medlemmar som sänder digitalt under coronakrisen: